Unutkanlığın Çaresi

Hepimizin sık sık yaşadığı unutkanlık nedir? Neden olur? Çözümü nelerdir?

Unutkanlığın Çaresi
13 Mayıs 2019 14:52:39
Unutkanlık herkesin yaşadığı bir durum!.. Bazen telefon numarasını, bazen isimleri unutabiliyoruz. Hatta gözlüğümüz gözümüzde iken gözlük arayabiliyor, cep telefonumuzla konuşurken bir yandan da cep telefonumuzu arayabiliyoruz. Beynimizde bilgi işleme sürecinde tamamen fizyolojik olarak yani normal kabul edilen ‘unutmalar' olabiliyor. Ama aynı zamanda unutkanlık bazı hastalıkların erken belirtisi olarak da karşımıza çıkabiliyor.
Unutkanlık bir yakınmadır ve belirtidir. Ama her unutkanlık bir hastalık belirtisi değildir. Dolayısıyla ilk yapılması gereken, bunun hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığının ortaya çıkarılması, eğer bir hastalıktan kaynaklanıyorsa ne tür bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıktığını belirleyerek tedavi planlaması yapılmasıdır.   Unutkanlığın altında yatabilen 9 önemli hastalık şöyle;   1- Alzheimer   2- Damar tıkanmaları
3- Tiroit bozuklukları
4- B12 vitamini, folik asit gibi bazı vitaminlerin veya maddelerin eksiklikleri
5- Kalp hastalığı
6- Karaciğer hastalığı
7- Böbrek hastalığı
8- Parkinson hastalığı gibi santral sistemi hastalıkları
9- Genetik veya santral sinir sisteminin yıkımına yol açan bazı nadir hastalıklar.
STRES ÖNEMLİ BİR FAKTÖR
İster çalışma veya yaşam koşullarına bağlı olarak ortaya çıksın, isterse de bir hastalık belirtisi olsun, unutkanlık hem sosyal yaşamı hem de iş yaşamını etkileyen önemli bir faktör. Unutkanlığın telefon, bilgisayar gibi elektronik cihazların kullanımı ile arttığına yönelik bilimsel kanıtlar yok ama kesin olarak bilinen o ki; yoğun ve stresli ortamda çalışma ve psikolojik birtakım faktörler bilgi işleme sürecini olumsuz olarak etkiliyor ve unutkanlığa neden oluyor.

Unutkanlığa sebep olan şeyler nelerdir?

Çok şey vardır. Bazıları şunlardır:
Günah işlemek. (İsyanı [günahı] çok olanın, nisyanı [unutması] çok olur) buyuruluyor. Sabah namazı vakti uyumak, dünya için çok üzüntü, dünya ile çok meşgul olmak, tuzlu et yemek, çok sıcak yiyip içmek, çok şaka yapmak, mezarlıkta gülmek, mezar taşlarını okumak, tuvalette abdest almak, çok cünüp durmak, ellerini elbisesine silmek, camiye sol ayakla girmek, avret yerine bakmak, çok aç durmak, hep tok durmak, işlerin dağınık olması, kötü kokulu şeyler yemek, uyuşturucu kullanmak, ekşi elma yemek.

Zihni açan ve unutkanlığı gideren şeyler:
Kereviz, kuru üzüm, çörek otu yemek, koyun sütü içmek, başı, gül yağı ile yağlamak, badem yemek, misk ve karanfil kullanmak, kimyon unu koklamak, öd buharını teneffüs etmek, bal yemek.
Hadis-i şeriflerde de buyuruluyor ki:
(Hacamat, aklı artırır, hafızayı kuvvetlendirir.) [Hakim]
(Hafızayı kuvvetlendirmek için bal yiyin!) [M.Nasihat]
(Kabak dimağı besler, aklı artırır.) [Deylemi, İ.Münavi]

Unutmamak için günah işlememek gerekir. Daima Allahü teâlâyı anmalı, Peygamber efendimiz aleyhisselama salevat-ı şerife getirmelidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Söyleyeceği şeyi unutan, hatırlamak için bana salât-ü selam getirsin!) [İbni Sünni]

Unutmamak için

Bir şeyi unutmayıp hatırlamak için saati sağ kola takmanın mahzuru olur mu?

Hiç mahzuru olmaz, iyi olur. Peygamber efendimizin de, bir şeyi unutmamak için, parmak veya yüzüğüne ip bağladığı, hadis-i şerifle bildirilmiştir. (Hâkim)

Bunamamak için

Nahl suresi 70. âyet-i kerimesinde, (Bildikten sonra bilmez olur)buyuruluyor. Yani, yaşlanır, dermansız ve aklı noksan olur. Bir çocuğa benzer. [Beydavi]

Hazret-i İkrime, (Kur'an-ı kerimi okumaya devam eden, âyet-i kerimede bildirilen bunaklık haline düşmez) buyuruyor. Hadis-i şerifte de buyuruldu ki:
(Kur'an-ı kerim okuyan bunamaz.) [Tirmizi]
   


0 Yorum

Yorum Yaz