Uzayda bir yıl kaldı, DNA'sı değişti

Uzay'da bir yıl geçirdikten sonra Dünya'ya dönen astronot Scott Kelly'nin dış görünüşünün yanısıra DNA'sının da değiştiği tespit edildi.

Uzayda bir yıl kaldı, DNA'sı değişti
15 Mar 2018 18:01:15

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) yaptığı son araştırma çarpıcı sonuçlar verdi. Buna göre, NASA'da görev yapan ABD'li Astronot Kelly uzayda geçirdiği bir yılın ardından dünyaya döndükten sonra 'bambaşka' biriydi.

Yapılan incelemelerde, uzayda bir yıl geçiren ABD'li Astronot Scott Kelly ve dünyadaki tek yumurta ikizinin DNA'ları karşılaştırıldı. Kardeşlerin artık genetik olarak birbirlerinin eşi olmadığı görüldü.

Testler Astronot Scott Kelly'nin genlerinin yüzde 7'sinin uzay görevi sırasında değişim gösterdiğini ortaya koydu. Yani ABD'li astronot, uzaya gitmeden önceki Scott Kelly ile genetik olarak aynı insan değil.

Astronotun uzay yolculuğu sırasında, hücre yapısının, metabolizma ve bağışıklık sisteminin de değiştiği ifade edildi. Uzmanlar, değişen DNA yapısına 'uzay genleri' adını verdi. Hücrede solunumu sağlayan mitakondriyi de inceleyen uzmanlar, hücrelerinin yeterince oksijen alamadığını belirledi. Değişime uzaydaki kozmik radyasyonun yanı sıra, uzay yolculuğunun getirdiği stresin yol açtığı tahmin ediliyor.

Ancak bu araştırma, uzun süreli Mars görevi başta olmak üzere dünya dışı yaşam ihtimallerini de yakından ilgilendiriyor. Uzmanlar bu konuda çok daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söylüyor.

 

Etiketler:   hücre


0 Yorum

Yorum Yaz