Yaklaşık 100 Bin Mülteci Çocuk Kayıp

Ülkemizde son zamanlarda artan kayıp çocuk vakaları, savaş nedeniyle evlerinden uzaklara gitmek zorunda kalan mülteci çocuklarda yaşanan kayıp vakalarını akıllara getirdi. Ülkemizde bir çocuğun bile kaybolması yürekleri burkarken, araştırmalar çeşitli ülkelere sığınan binlerce çocuğun kaybolduğunu göstermektedir.

Yaklaşık 100 Bin Mülteci Çocuk Kayıp
12 Tem 2018 13:24:40

Bugün korunma ihtiyacı hisseden 50 milyondan fazla çocuk yerlerinden edilmiş vaziyettedir. Bu çocukların 28 milyonu savaşlar ve aşırı yoksulluk sebebiyle yer değiştirmek mecburiyetinde kalmıştır. Bu rakam Suriye, Irak, Yemen ve Güney Sudan gibi bir düzine ülkedeki iç karışıklıklardan kaçmaya çalışan milyonlarca çocuğu içermektedir. Yalnızca Suriye ve Irak’taki kaotik durumdan etkilenen çocuk sayısı 14 milyondur.
Yedinci yılındaki Suriye savaşında nüfusun üçte ikisi evlerini terk etmiştir. Yapılan araştırmalara göre Suriye’de 5,6 milyon kişi komşu ülkelere göç etmiş; 6,1 milyon kişi de ülke içinde yer değiştirmiştir. Göç eden 5,6 milyon mülteciden 3,6 milyonunu kadınlar ve çocuklar, 1,3 milyonunu ise yetişkin erkekler oluşturmaktadır.
Savaşın başlamasıyla farklı ülkelere sığınan Suriyelilerin geleceğine ilişkin durumsa belirsizliğini korumaktadır. Bu insanların yeme, içme, barınma, eğitim gibi temel insani hakları tehlike altındadır. Bugün 1,7 milyon Suriyeli mülteci çocuk, eğitimine devam edememektedir. 

En Büyük Tehdit İnsan Kaçakçıları

Ortadoğu’dan Asya’ya ve Afrika’ya kadar dünyanın dört bir köşesinde zuhur eden çatışma ortamlarında anne ve/veya babasını kaybeden çocuk sayısı da milyonlara ulaşmıştır. Bugün dünya genelinde kayıtlı yetim sayısının 153 milyonu bulduğu, resmî olmayan kaynaklara göre ise bu rakamın 400 milyonu aştığı tahmin edilmektedir. Pek çoğu mülteci olarak yaşamını sürdürmeye çalışan bu çocukların maruz kaldıkları şiddet, sömürü, istismar ve ihmal riskleri, onlara bakan kişilerin ölümü yahut bu kişilerden ayrılmaları durumunda daha da artmaktadır. 
Örneğin 2016’nın ilk yarısında, ABD sınırına ulaşan yaklaşık 26.000 çocuğa refakat eden hiçbir yetişkinin olmadığı tespit edilmiştir. Avrupa’daki üç sığınmacıdan birini de çocuklar oluşturmaktadır. Yine 2016 yılında 63.000’den fazla çocuk, yanında herhangi bir yakını olmadan Avrupa’ya ulaşmıştır. Suriye’deki savaşla birlikte mülteci krizinin patlak vermesinden bu yana Yunanistan sınırından 480.000 çocuk geçmiştir. Bu çocuklardan 5.174’üne eşlik eden hiç kimse bulunmamaktadır. Çıktıkları bu zorlu yolculuklarda şiddet, cinsel istismar gibi pek çok olumsuzluğa maruz kalan çocuklar için en büyük tehdidi ise insan kaçakçıları teşkil etmektedir. Yapılan araştırmalar, Avrupa’ya türlü zorluklarla ulaşan on binlerce mülteci çocuğun kaybolduğunu göstermektedir. Yalnızca 2015 yılında, Avrupa ülkelerine sığınma başvurusu yapan çocuklardan 96.465’i kayıptır.

Maruz Kaldıkları Şiddet

Avrupa’nın mülteci çocukların korunması hususunda yeterli önlemleri almaması, çocukları fiziksel ve psikolojik olarak istismara açık hale getirmektedir. İtalya’da da durum ne yazık ki Yunanistan’dan farklı değildir. 2017 yılının Ocak ve Mart ayları arasında yapılan bir araştırmaya göre, İtalya’ya gelen 3.714 çocuğun %94’üne eşlik eden hiçbir yetişkin olmamıştır. Ayrıca İtalya’da da 5.000 kayıp mülteci çocuk olduğu bildirilmektedir. Fransa’da da durum Avrupa’nın geri kalanından farklı değildir. Ülkedeki mülteci kamplarında kaydı bulunan 1.000’e yakın çocuktan haber alınamamaktadır. Avrupa’da bu çocukların insan ticaretinin öznesi haline getirildiğine dair yaygın bir endişe hâkimdir.
Avrupa’ya yönelik mülteci akınından en çok etkilenen Almanya’daki bahse konu grupların yaklaşık %33’ünü çocuklar oluşturmaktadır. 2017 yılında yayımlanan bir rapora göre, Almanya’ya sığınma talebinde bulunan 350.000’den fazla çocuk, güvenli olmayan yerlerde bekletilmekte, bu belirsiz bekleyiş esnasında çocukların çoğu fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddete maruz kalabilmektedir. 
Yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan bu vahim durum bir kez daha İslam medeniyetine duyulan ihtiyacı akıllara getirmektedir.

Kaynak:İnsamer



0 Yorum

Yorum Yaz