Yıldırım: ABD'nin bize taahhüdü vardı, yerine getirmedi

Başbakan Binali Yıldırım basın kuruluşlarının temsilcileriyle görüştü toplantıda olası Rakka operasyonu, PYD, referandum süreci, İran hakkında açıklamalarda bulundu.

Yıldırım: ABD'nin bize taahhüdü vardı, yerine getirmedi
20 Şub 2017 07:36:00

Başbakan Binali Yıldırım Almanya'da basın kuruluşlarının temsilcileriyle görüştü, gündeme ilişkin bazı değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşmesinde, bir terör örgütünün bir başka terör örgütüyle yok edilmeye çalışılmasının doğru olmadığını,belirttiğini ifade etti.

'NATO ORTAKLIĞINA YAKIŞIR ŞEKİLDE YÜRÜTÜLMELİ'

"Bunların 'PKK'nın kuzeni' dedikleri, bizim 'şubesi' dediğimiz, 'aynısı' dediğimiz, PYD/YPG unsurlarıyla DEAŞ mücadelesi doğru bir yöntem değil. bu işin stratejik ortaklığa, nato ortaklığına yakışır şekilde yürütülmesi gerekir. Onların da bu hassasiyetimizi dikkate alacaklarını düşünüyorum."

Yıldırım Mike Pence'le görüşmesinde ayrıca FETÖ elebaşının iadesi sorunun çözülmediği sürece Türklerin ABD algısının düzelmeyeceğini vurguladığını söyledi.

"Yeni yönetim, 'mesele hukuki ama anlaşmalarımıza uygun olarak çok ciddi bir şekilde ele alacağız.' diyor. Bu bizim için yeni bir durum. Önceki yönetim, 'bu yargının işi' diyerek kestirip atıyordu. dolayısıyla burada yeni bir anlayış var."

'ABD YÖNETİMİYLE YENİ BİR SAYFA AÇIYORUZ 

Başbakan Yıldırım, ABD'nin Rakka'da YPG'yi dayatacağı yönünde bir izlenim edinmediğini belirterek, Münbiç konusunda niyetlerinin net olduğunu söyledi.

"Münbiç PYD unsurlarından temizlenmeli. bunu DEAŞ'tan ayrı değerlendiriyoruz. ABD'nin bize bu konuda taahhüdü var, ama yerine getirmedi. El Bab'da uyguladığımız mücadele stilimiz neyse, Rakka'da da aynısı olacak. Bölgede zaten ÖSO'ya destek veren askeri unsurlarımız var. Muhtemelen onlar destek verecekler. ABD yönetimiyle yeni bir sayfa açıyoruz. New day (yeni bir gün) diyorlar."

İRAN HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI

İran'ın köklü bir devlet geleneğine sahip olduğunu ve tarihi komşumuz olduğunu belirten Başbakan Yıldırım, Suriye'de ve Irak'ta amacın bir ülkenin nüfus üstünlüğü olmaması gerektiğini dile getirdi.

"İran'la aramızdaki ilişkilerde inişler, çıkışlar oldu. ama burada bir konuda hoşnutsuzluğumuz var. Burada mezhep öne çıkartılırsa bu zarar verir. İran'ın bölge ile ilgili yapıcı katkılarını bekleriz. Ama nüfus alanının genişletilmesi gibi durumlar olursa endişeleniriz."

Yıldırım, El Bab'da DEAŞ varlığının ne kadar olursa olsun temizleneceğini söyledi. Fırat'ın batısı veya nereden gelirse gelsin, tehdidi bertaraf etme haklarının olduğunu belirtti.

'TEHDİT NEREDEYSE CEVAP VERME HAKKIMIZ VAR'

"El Bab kontrol altına alındı. içeride temizlik yapılıyor. Ama tabii zorluklar var. bütün kentin altında tüneller, canlı bombalar, intihar eylemcileri var, kolay değil. ama ikmal yolları kesildi. önemli olan bu. Bazen Kuzey Irak'ta operasyon yapıyoruz. batısı, doğusu fark etmez. Sıcak takip gibi. Tehdit neredeyse cevabını verme hakkımız var"

'TERÖR ÖRGÜTLERİ HAYIR'DA BİRLEŞTİ'

MHP ile referandum sürecinde ortak program yapmalarının önünde bir engel bulunmadığını ifade eden Başabakan Yıldırım, CHP'nin de Yenikapı ruhunu kaybettiğini söyledi.

"Uygun şartlar oluşursa, birlikte program yaparız. ama adı konmuş bir şey yok. onlar kapalı değil, biz de kapalı değiliz. Olur veya olmaz. Ne zaman olur, hangi formatta olur? Bu önümüzdeki süreçte netlik kazanır. Ortak mitingden ziyade bir etkinlik olabilir. Kısa vadede bir şey öngörmüyoruz."

Terör örgütlerinin 'hayır'da birleştiğini söyleyen Başbakan Yıldırım, vatandaşın tercihine müdahale etmek gibi bir düşüncelerinin olmadığını vurguladı. Yıldırım, siyasetçilerin yanlış karar vermesi durumunda milletin onu düzelteceğini ifade etti.

"Biz dedik ki 'PKK hayır diyor. FETÖ de DEAŞ da onlara katıldı. Benim vatandaşlarımın terör örgütlerinin kampanyasına kayıtsız kalmayacaklarını düşünüyorum. Terörü sevindirmeyeceklerini sanıyorum. Yoksa vatandaşın kararı kendi kararıdır. Vatandaşın tercihine müdahale etmek, onları terör örgütünün yanına koymak gibi bir düşüncemiz olamaz. Biz bir hassasiyetten bahsediyoruz. Terör örgütlerinin kararı ortada. Burada bir çifte standart var. Evet diyenlere de tepki gösteriliyor. Ne evet ne hayır. bu ülke bölünmez. Herkes istediğini söyleyecek. Bizim milletimizin basireti engindir. Bugüne kadar milletin hiç bir yanlış karar verdiğini görmedim."



0 Yorum

Yorum Yaz