İran ve Türkiye, Yemen'de Çözüm İçin Ortak Hareket Etme Kararı Aldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani arasındaki görüşmede, Yemen'de barış ve istikrarın sağlanması için ortak çalışma yapılması konusunda karar alındı.

 İran ve Türkiye, Yemen'de Çözüm İçin Ortak Hareket Etme Kararı Aldı
07 Nis 2015 23:12:05

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre; Erdoğan ve Ruhani arasındaki görüşmede, Yemen'deki gelişmeler de ele alındı. Görüşmede, Yemen'de barış ve istikrarın sağlanması için iki ülke arasında ortak çalışma yapılması konusunda mutabık kalındı.

ATEŞKES VE İNSANİ YARDIM

İçeriği ve mekanizması gelecek günlerde ele alınacak olan Yemen konusundaki çalışmanın önemli adımlarından birini, çatışmasızlık (bir tür ateşkes) ortamının sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması. Bunun yanı sıra eşzamanlı olarak da siyasi müzakere sürecinin bir an önce başlatılması amaçlanıyor.

DİĞER ÜLKELERLE DE TEMASA GEÇİLECEK

Bir çağrı özelliğini de taşıyan çalışmayla ilgili Yemen, Suudi Arabistan ve diğer ülkelerle de görüşülecek. Görüşmelerin ardından bir mekanizma üzerinde netlik sağlanmasıyla çalışmalarda mutabık kalınan konular hayata geçirilecek.

TÜRKİYE KOLAYLAŞTIRICI ROL OYNAYCAK

Türkiye'nin müzakere ve istişarelerde kolaylaştırıcı rol oynamaya, siyasi istişarelerde de destek sağlamaya devam edeceği öğrenildi.

İNSANİ BİR FELSEFE DİLE GETİRİLDİ

Görüşmelerde Türkiye'nin, Yemen konusunda gerilimi, tansiyonu düşürmek için herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini işaret ederek, İran, Suudi Arabistan, Sünni veya Şii gözetmeden insanı bir felsefeyi dile getirdiği kaydedildi.

ÇERÇEVE ŞEKİLLENMEYE BAŞLADI

Erdoğan ve Ruhani'nin Yemen'deki gelişmeleri detaylı olarak ele aldıkları vurgulanarak, Türkiye'nin daha önce Suudi Arabistan ve Pakistan'la görüştüğü, şimdi İran ile bir araya geldiği, konuya ilişkin belli bir çerçevenin şekillenmeye başladığı belirtildi. Önümüzdeki günlerde ise çerçevenin detaylandırılarak istişarelere ve bölge ülkelerle yakın temasa devam edileceği öğrenildi.



0 Yorum

Yorum Yaz