İsrail ABD'nin uzun vadeli çıkarlarına ters bir karar alıyor

Beyaz Saray Sözcüsü Earnest, İsrail yönetiminin Batı Şeria'da yeni yerleşim yeri kararına sert tepki göstererek, "İsrail, ABD'nin korumak için milyarlarca dolar vadettiği uzun vadeli çıkarlarına ters bir karar alıyor." dedi.

 İsrail ABD'nin uzun vadeli çıkarlarına ters bir karar alıyor
06 Eki 2016 09:40:53

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, İsrail yönetiminin Batı Şeria'da yeniyerleşim yeri kararına sert tepki göstererek, "İsrail, ABD'nin korumak için milyarlarca dolar vadettiği uzun vadeli çıkarlarına ters bir karar alıyor." dedi.

Sözcü Earnest, Beyaz Saray'daki günlük basın toplantısında Netanyahu yönetiminin Batı Şeria'da yeni yerleşim birimleri inşa etme kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Alınan kararın Washington'da "hayal kırıklığı" meydana getirdiğini vurgulayan Earnest, ABD'nin İsrail'e 38 milyar dolarlık yeni yardım kararına atıfta bulunarak, "İsrail, ABD'nin korumak için milyarlarca dolar vadettiği uzun vadeli çıkarlarına ters bir karar alıyor." ifadesini kullandı.

1967 yılından beri tüm Amerikan yönetimlerinin, "işgal edilmiş topraklarda" İsrail'in yeni yerleşim birimleri inşa etmesine karşı olduğunu vurgulayan Earnest, "Yeni yerleşim kararı iki-devletli çözümü baltalıyor." şeklinde konuştu.

"İki-devletli çözümden başka alternatif yok"

İsrail-Filistin sorununun çözümü için iki devletli çözümden başka bir alternatif görmediklerinin altını çizen Sözcü Earnest, Netanyahu yönetiminin, eski İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in cenazesinin ve ABD'nin 38 milyar dolarlık yardım kararının hemen ardından yaptığı yeni yerleşim açıklamasından büyük hayal kırıklığı duyduklarını dile getirdi.

Earnest ayrıca, yeni yerleşim inşa edilmesi planlanan bölgenin İsrail'den çok Ürdün'e yakın olduğuna dikkat çekerek, bunun Batı Şeria'nın bölünmesine kadar varacak bir süreci tetikleyebileceğine vurgu yaptı.

Dışişleri Bakanlığından "şiddetle kınıyoruz" açıklaması

Konuyla ilgili sabah saatlerinde de ABD Dışişleri Bakanlığından Sözcü Mark Toner adına yapılan yazılı açıklamada "Yeni yerleşim kararını şiddetle kınıyoruz." ifadeleri kullanılmıştı.

Toner, bu kararın iki devletli çözüm arayışlarına zarar vereceğini ifade etmişti.

Toner, açıklamasında, "İsrail'in yeni yerleşim birimleri inşa etmesi kalıcı işgalci olarak tek ülke olma fikrini güçlendirmektedir ve bu da İsrail'in demokratik Yahudi bir ülke olma fikriyle çatışmaktadır. Bu tür hareketler uluslararası toplumun ve İsrail'in uzaktaki müttefiklerinin kınamasıyla karşılaşacaktır." ifadelerine yer vermişti.

 



0 Yorum

Yorum Yaz