Suriye’de Yaşam Süresi Kısaldı

Suriye’de ortalama yaşam süresinin, hükümet güçleri ile silahlı muhalefet grupları arasında çatışmaların yaşandığı son 4 yılda yaklaşık 20 yıl kısaldığı bildirildi.

 Suriye’de Yaşam Süresi Kısaldı
12 Mar 2015 15:55:57

Suriye Siyasi Araştırmalar Merkezi sivil toplum örgütünün yayınladığı rapora göre, ülkede yaşanan silahlı çatışmalarda bugüne kadar 210 binden fazla kişi hayatını kaybetti ve yaklaşık 840 bin kişi yaralandı.
 
Hak savunucuları, ölü ve yaralı olarak silahlı çatışmadan etkilenen kişi sayısının Suriye'nin savaş öncesi toplam nüfusunun yüzde 6’sını oluşturduğunu kaydetti.
 
Raporda, “Daha az belirgin sonuçlar da aynı şekilde korkutuyor: Ortalama yaşam süresi 2010’da 75,9’dan 2014 sonlarında 55,7’ye kadar geriledi. Böylece bu gösterge, yüzde 27 oranında düştü” ifadesine yer verildi.
 
Suriye’de son 4 yılda, 10 milyondan fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı, aralarından 3,3 milyonu diğer ülkelere kaçarak resmi olarak mülteci statüsünü aldı.
 
SURİYE NÜFUSU KÜÇÜLDÜ
 
Geçim parasını kazanmak için yurtdışına giden 1,55 milyon kişi dikkate alındığında Suriye’nin toplam nüfusu yüzde 15 oranında küçüldü.
 
Raporu hazırlayan hak savunucuları, giderek aşırılık tonlarına bürünen şiddetli silahlı çatışmanın Suriye’de sadece insani alanda değil finansal anlamda da felaket sonuçlar doğurduğunu vurguladı.
 
Araştırmacılar, “Toplam ekonomik kayıplar, çatışmanın başladığı tarihten 2014 sonlarına kadar, 202,6 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Bu arada öz sermayeye verilen zarar, toplam kaybın yüzde 35,5’ini oluşturuyor. Ekonomiye getirilen toplam zarar, daimi fiyatlar için 2010 durumuna göre gayri safi yurtiçi hasıla düzeyinin yüzde 383’e eşit” yorumunda bulundu.

 



0 Yorum

Yorum Yaz