Suriyeli Sığınmacılar Zorla Geri mi Gönderiliyor?

Dışişleri Bakanlığı Suriyelilerin ülkelerine dönüş için teşvik edilmeleri veya mecbur bırakılmaları ile ilgili çıkan haberlere yanıt verdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada Suriyelilerin geri gönderildiği haberleri yalanlandı.

 Suriyeli Sığınmacılar Zorla Geri mi Gönderiliyor?
03 Nis 2016 10:35:43

"Son günlerde bazı basın organlarında Suriyelilerin ülkemizden zorla geri gönderildiğine dair Uluslararası Af Örgütü tarafından yayımlanan iddialara yer verildiği görülmektedir. Anılan kuruluş sözcüleri tarafından çeşitli televizyon kanallarında da dile getirilen sözkonusu iddialar hiç bir surette gerçeği yansıtmamaktadır.

Türkiye, ülkelerindeki savaş ortamından kaçan Suriyelilere beş yılı aşkın bir süredir “açık kapı politikasıö uygulamakta ve uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde, sınırda “geri göndermeme” ilkesine titizlikle uymaktadır. Bu yaklaşımda herhangi bir değişiklik sözkonusu değildir.

Bu politikanın bir sonucu olarak bugün ülkemiz 2.7 milyondan fazla Suriyeli’ye ev sahipliği yapmaktadır. 10 ilimizdeki 26 geçici barınma merkezinde misafir edilen 270 bin Suriyeli’ye gıda, sağlık, eğitim hizmeti verilmekte, psikolojik destek, mesleki eğitim ve sosyal faaliyet imkânları sunulmaktadır. Barınma Merkezlerinin dışında yaşayan Suriyeliler de geçici koruma statüsünde olup, ücretsiz sağlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanmaktadırlar.

Suriyelilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için gerekli tüm adımlar atılmaktadır. Bu çerçevede, 15 Ocak 2016 tarihi itibariyle Suriyelilere çalışma izni verilmiştir.

Türkiye, dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumundadır. Bu durum, ülkemizin geri göndermeme ilkesine titizlikle riayet ettiğinin açık bir göstergesidir. Suriyelilerin ülkelerine gönüllü geri dönüş için teşvik edilmeleri veya mecbur bırakılmaları söz konusu değildir.

Türkiye uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklerine bağlı olup ülkelerindeki şiddet ve istikrarsızlıktan kaçan Suriyelilere koruma sağlamaya devam etme hususunda kararlıdır.

Ülkemiz, Suriyeliler için her türlü imkânı seferber etmişken, göçmen kabul etmemek amacıyla sınırlarını tel örgülerle kapatan bazı ülkelerin, bu tür haberleri yoğun bir şekilde kamuoyuna taşımaları da üzüntüyle karşılanmaktadır."

 



0 Yorum

Yorum Yaz