28 Şubat Başörtüsü Mağdurları Furkan Haber'e Konuştu

28 Şubat darbesinin canlı şahitlerinden ve o dönemde başörtüsü mağduriyetini yaşayan kadınlar Furkan Haber'e konuştu.

28 Şubat Başörtüsü Mağdurları Furkan Haber'e Konuştu
28 Şub 2022 14:05:00

Darbe sürecinde ve sonrasında bir öğrenci ve çalışan olarak yaşadıkları mağduriyetleri anlatan bayanlar, o günleri özetledi.

O yıllarda İlâhiyat Fakültesi 2. Sınıf öğrencisi olan Mehpare Polat, başörtüsü yasağı sebebiyle üniversiteden atılma sürecini anlattı. Sadece başörtülerimizden ötürü kınama, uyarı disiplin cezalarına çarptırıldık diyen Polat, başörtüsü sebebiyle eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldığını ifade etti.

Başörütüsü ve eğitim arasında tercih yapmak zorunda bırakıldıklarını ifade eden mağdur bayan, "önceleri Tıp Fakültelerinde başlayan yasak, daha sonra diğer fakültelere de sıçradı ve İlahiyata kadar dayandı. İlahiyat fakültesi olmamanıza rağmen başörtüsü yasağıyla karşılaştık" ifadelerini kullandı.

Darbe dönemlerinde iş arayan ancak başörtüsü sebebiyle hiçbir işe kabul edilmeyen Nurcan Coşkun ise yaptığı konuşmada engelleme rüzgarlarının 1995'li yıllarda esmeye başladığını ve 28 Şubat 1997'de ayyuka çıktığını, resmileştiğini anlattı.

Okulda başarılı bir öğrenci olmasına rağmen hiçbir şekilde iş bulunamadığı söyleyen Çoşkun, işe başlaması için örtüsünün çıkarılma şartının getirildiğini söyledi.

"Aslında bu engellemeler Tevhidi bir şuurun oluşmaya başladığı yıllarda oluyor diyen başörtüsü mağduru, o yıllarda da özgürlük yoktu, şuanda da yok" ifadelerini kullandı.

Tevhidi bir şuurla örttüğüm örtümü çıkarmamam sebebiyle ailem, arkadaşlarım ve akrabalarım tarafından dışlandım, hatta birçok arkadaşımız ikna odalarından sonra örtüsünü çıkarmamak için direndiğinden ötürü ailesi tarafından reddedildi, çeşitli zorluklar yaşadı, örtüsünü çıkartmaya zorlanıldı. Bazıları bu mücadeleyi kaybederken bazılarının hala o mücadeleyi verdiğini görüyorum diyen Çoşkun, bu dönemde de benzer durumların yaşandığını söyledi.



0 Yorum

Yorum Yaz