6 bin kişi çiftçiliği bıraktı

Türkiye’de yaş sebze ve meyve ile örtü altı tarımın önemli merkezlerinden Antalya’da son 1 yıl içinde 6 bin çiftçi çiftçiliği bıraktı.

6 bin kişi çiftçiliği bıraktı
28 Haz 2016 09:18:34

Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır yaptığı açıklamada ekonomisinin önemli bölümü tarıma dayalı olan Antalya’da çiftçi sayısının son bir yılda yüzde 10 azaldığını bildirdi. Çandır, “Her geçen gün kazancı azalan ve maliyetleri artan çiftçimiz, yapılaşmadaki yüksek getirilerin de cazibesiyle toprağını imara teslim etmekte, kendini de başka alanlara yönlendirmektedir” dedi.

Çiftçi sayısında azalma olurken kamuda artış olduğuna dikkat çeken Çandır şu ifadeleri kullandı: “Tarım kenti Antalya’da çiftçi sayımız her geçen gün azalıyor. Bu geleceğimiz için kaygı verici bir durum. Son bir yılda Antalya’da yaklaşık 4 bin 800 çiftçi faaliyetini sonlandırırken, geçtiğimiz yıl 45 bine yaklaşan çiftçi sayısı bu yıl 39 bine kadar geriledi. Çifti sayısındaki azalma Burdur’da bin 74, Isparta ise 784 olarak gerçekleşti. Antalya’da Mart 2015’te 68 bin civarında olan kamu çalışanı sayısı bir yıllık süre içerisinde 5 bine yakın artış göstererek 73 bine yaklaşmıştır. Bunun anlamı bireylerin çoğunluğunda mevsimlik kazanç ve risklerden sıyrılıp, sırtını devlete dayama düşüncesinin hakim olduğu gerçeğidir.”

 



0 Yorum

Yorum Yaz