AB liderleri anlaştı: Türkiye'ye yaptırım uygulanacak

Türkiye'ye yaptırımların görüşüleceği Avrupa Birliği liderler zirvesi öncesi hazırlanan taslak metinde liderler yaptırım kararı üzerinde anlaştı. Yaptırıma gerekçe olarak ise Doğu Akdeniz'deki sondajlar gösterildi.

AB liderleri anlaştı: Türkiye'ye yaptırım uygulanacak
10 Ara 2020 15:01:26

Avrupa Birliği liderler zirvesi öncesinde hazırlanan taslak metne göre Türkiye'ye uygulanacak yaptırım lar kabul edildi. 

Reuters'ın paylaştığı taslak metin, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama faaliyetleri üzerine AB'nin görüştüğü yaptırımlar konusunda varılan anlaşmayı gösterdi. Metne göre, Avrupa liderleri kişilere yönelik yaptırımlarla ilgili anlaşma sağladı. Öte yandan daha fazla adım atılması için Mart ayının beklenmesine karar verildi. 

Metne göre liderler, AB yetkililerinden “Türkiye’nin Akdeniz’in doğusundaki izinsiz sondaj faaliyetleri göz önüne alarak … listelere ekler yapmalarını” isteyecek.

"TÜRKİYE'Yİ ÇOK FAZLA DA IRGALAMAZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün '10-11 Aralık'ta ya Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde Türkiye'ye bir yaptırım çıkarsa tavrınız ne olur. Zirve öncesi liderlere bir çağrınız olur mu?" sorusuna cevap vermişti:

"Türkiye'ye yönelik yapılacak herhangi bir yaptırım kararı, Türkiye'yi çok fazla da ırgalamaz. Biz, resmi olarak 1963'ten bu yana AB bize zaten sürekli yaptırım uyguluyor. Hiçbir zaman AB dürüst davranmamıştır. Hiçbir zaman AB verdiği sözün arkasında durmamıştır. Ama biz o günden bugüne hep sabrettik. Hala da sabrediyoruz."

AB YAPTIRIMDA UZLAŞTI 

Türkiye’ye yönelik yaptırımlarının görüşüleceği AB Liderler Zirvesi’ne saatler kala taslak metin basına sızdırıldı. Reuters’in yayınladığı metinde AB’nin Türkiye’ye yaptırım konusunda anlaştığı belirtildi. Taslak metinde, ‘Ankara ile ilişkilerde düzelme görülmezse, Mart ayındaki zirvede yeni adımlar atılacağı’ belirtiliyor. Ajansa konuşan bir AB kaynağı taslağın Yunanistan’ı memnun etmediğini söylerken, Türkiye sert tepki gösterdi.






0 Yorum

Yorum Yaz