ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: İran, Ukrayna uçağını düşürmüş olabilir

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ülkesinin İran'ın Ukrayna Hava Yolları'na ait yolcu uçağını füzeyle vurmasının muhtemel olduğuna inandığını söyledi. Uçaktaki 176 kişiden kurtulan olmamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo: İran, Ukrayna uçağını düşürmüş olabilir
10 Oca 2020 19:38:33

Mike Pompeo, Washington'da ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'le birlikte düzenlediği basın toplantısında, "Bu konu hakkında nihai bir hükme varmadan önce soruşturmanın sonuçlanmasını bekleyeceğiz" dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy de Mike Pompeo'yla bir telefon görüşmesi yaptığını, ABD'nin kendilerine uçakla ilgili önemli bilgiler verdiğini söylemişti.

Zelenskiy, Washington'un verdiği bilgilerin, soruşturulan kazanın nedeninin belirlenmesine yardımcı olacağını belirtmişti.

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Başkanı Oleksiy Danilov ise uçağın havalandıktan birkaç dakika sonra düşmesini soruşturan ekibin, dört farklı teoriyi incelediğini açıkladı.

Oleksiy Danilov, bu ihtimalleri şöyle sıralamıştı:

Uçağın füzeyle düşürülmesi

Uçağın bir insansız hava aracıyla çarpışması

"Terör saldırısı"

Uçağın motorunun patlaması

İran: Ukrayna uçağını füzeyle düşürdüğümüz iddiaları asılsız

Tahran yönetimi ise uçağı düşürdüğü yöndeki haberleri yalanladı.

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rabiey, "ABD ve müttefiklerinin asılsız iddiaları, olayda hayatını kaybeden 176 kişinin ailelerinin ve yakınlarının yaralarına tuz basıyor" dedi.

İran Sivil Havacılık İdaresi de uçağın füzeyle düşürüldüğü iddialarını yalanladı. Yapılan açıklamada, "İncelemeler bir ya da iki yıl sürebilir" ifadesi yer aldı.

Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok ise istihbarat servislerinin yolcu uçağının bir uçaksavar füzesi ile gökyüzünde vurulduğu konusunda özel bilgilere sahip olduğunu açıkladı.

Etiketler:   Abd pompeo


0 Yorum

Yorum Yaz