ABD, 'DSÖ'ye daha fazla yetki veren' G20 bildirisini engelledi

Dünya Sağlık Örgütü'ne mali desteğini durduran ABD'den tartışma yaratacak bir adım daha geldi. Trump yönetimi, G20 Zirvesi'nde DSÖ'ye 'koronavirüsle mücadelede daha fazla yetki vermeyi hedefleyen' bildirinin yayımlanmasını engelledi.

ABD, 'DSÖ'ye daha fazla yetki veren' G20 bildirisini engelledi
20 Nis 2020 18:34:00

Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) mali desteğini durduran ABD'den tartışma yaratacak bir adım daha geldi. 

The Guardian'ın haberine göre, G20 ülkelerinin sağlık bakanlarının hazırladığı ortak bildiride 'DSÖ'ye koronavirüs salgınını koordine etmede daha fazla yetki verilmesi' konusunda mutabık kalındı ancak ABD bildiriye destek vermedi.

ABD'NİN DESTEKLEMEDİĞİ BİLDİRİ GERİ ÇEKİLDİ

Bu gelişmenin ardından G20 ülkeleri söz konusu bildiriyi kullanmadı ve telekonferans yoluyla yapılan zirvenin ardından, "Dünyanın pandemiye verdiği karşılıkta eksikler bulunuyor" ifadelerini içeren daha kısa bir bildiri yayımlandı.

Zirveye ev sahipliği yapan Suudi Arabistan Sağlık Bakanı Tevfik el-Rabia, Pazar akşamı yapacağını açıkladığı basın konferansını da iptal etti. Bakan Rabia, toplantının iptal edilmesine gerekçe olarak 'acil olarak katılması gereken bir toplantıyı' işaret etti.

NE OLMUŞTU?

Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde 1948'de kurulan Dünya Sağlık Örgütü, (DSÖ) koronavirüs salgınının ardından adeta hedef tahtası haline getirilmişti.

DSÖ, 'Çin'in salgındaki rolünü gizlemek, hatta teşvik etmek, Çin'in piyonu olmak, küresel acil durum ve pandemi ilan edilmesinde geç davranmak, ülkelere defalarca 'Çin ile sınırlarınızı kapatmayın' çağrısı yaparak salgının küresel boyutta hızla yayılmasında büyük pay sahibi olmakla' suçlanmıştı.

DSÖ'yü hedef alan ABD Başkanı Donald Trump, suçlamalarla da kalmayarak geçen hafta ülkesinin örgüte sağladığı fonları durdurma talimatı vermişti.

Etiketler:   Trump DSÖ


0 Yorum

Yorum Yaz