ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi "Türkiye'ye yaptırım" tasarısını kabul etti

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nde, Türkiye’ye yaptırım öngören tasarı oylandı. Oylamada 18 evet, 4 hayır oyu çıktı.

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi "Türkiye'ye yaptırım" tasarısını kabul etti
11 Ara 2019 22:55:12

ABD Senatosu'nun Dış İlişkiler Komitesi, Türkiye'ye Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alımı Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerce hazırlanan yaptırım tasarısını görüştü. Yapılan oylamada, Türkiye'ye yönelik yaptırım öngören tasarı, 18 evet, 4 hayır oyuyla kabul edildi.Oylama öncesinde senatörler Bob Menendez, James Risch, Mitt Romney ve yaptırım karşıtı Senatör Rand Paul arasında tartışma yaşanması dikkati çekti.

Türkiye'nin birçok uyarıya rağmen Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almasının ABD'yi uluslararası arenada zayıf göstereceğini savunan Senatör Menendez, "ABD, Türkiye tarafından rehin alındı ve Senato, Türkleri gücendirmemek için Ermeni tasarısını oylamaktan bile çekiniyor" ifadesini kullandı.

Menendez'in söylemlerine destek veren Senatör Risch de "Türkiye'nin ABD'ye saygısızlık yaptığını" ve bu duruma göz yumulmaması gerektiğini belirtti. Risch, ABD'nin Türkiye'ye Patriot hava savunma sistemi satmadığı yönündeki söylemlerin doğru olmadığını savundu.

Bu söylemlere karşı çıkan Senatör Paul ise "(Başkan Donald Trump) Yönetimi, Türkiye'ye uygulanacak olası yaptırımlar konusunda bazı sebeplerden dolayı endişe duyuyor. Bu yaptırım, Trump yönetiminin Türkiye ile yapılan görüşmelerde elini zayıflatacağı gibi Türkiye'yi Rusya'ya daha da yaklaştırır" dedi.

Tasarının, Senato tarafından ne zaman oylanacağı henüz bilinmiyor. Yaptırım tasarısına 'Hayır' oyu veren senatörler: Rand Paul, Ron Johnson, Ted Cruz ve Tom Udall.

Tasarı, Türkiye'nin Rus hava savunma sistemi S-400'lerin alınmasına karşı F-35'lerin satışının yasaklanmasını, ABD'nin hasımlarıyla yaptırımlar yoluyla mücadele etme yasası olarak bilinen CATSAA yaptırımlarının uygulanması ve Türkiye'nin NATO üyeliğinin tartışılması gibi yaptırımları içeriyor.

ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu'nun Silahlı Hizmetler Komiteleri de dün 2020 yılı bütçesinde anlaşmış ve Rusya'dan S-400 füze savunma sistemini satın aldığı için Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını istemişti.

Etiketler:   Abd yaptırım


0 Yorum

Yorum Yaz