ABD Senatosu, Trump'ın Suudi Arabistan'a silah satış vetosunu engelleyemedi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu, Başkan Donald Trump'ın Temsilciler Meclisi tarafından gönderilen ve ABD'nin Suudi Arabistan'a yapmayı planladığı silah satışını engellemeyi öngören tasarı vetosunu engelleyemedi.

ABD Senatosu, Trump'ın Suudi Arabistan'a silah satış vetosunu engelleyemedi
30 Tem 2019 11:00:27

Senato'da yapılan üç oylamada, 5 Cumhuriyetçi senatörün aleyhte oy kullanmasına rağmen yeterli salt çoğunluk sağlanamadı.

Yapılan her üç oylamada da 45'e 40, 45'e 39 ve 46'ya 41 sonuçları alındı, 15 senatör de oy kullanmadı.

ABD yasalarına göre başkanın vetosunu geçersiz kılmak için Senato'da yapılan oylamada 3'te 2 salt çoğunluğun sağlanması gerekiyor.

Trump'ın vetosu engellenseydi ABD, iki Körfez ülkesi Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne milyarlarca dolarlık silah satışı yapamayacaktı.

Trump, söz konusu tasarıyı "yanlış düşünülmüş ve zaman harcatan" bir girişim olarak nitelendirmiş ve ABD'nin küresel rekabet yeteneğini zayıflatlatacağını savunarak, ülkesinin Orta Doğu'daki müttefikleriyle kurduğu ilişkilere zarar vereceğini ileri sürmüştü.

Gerek Senato gerek Temsilciler Meclisi, 'Cemal Kaşıkçı cinayetindeki rolü, Yemen'deki sivil kayıplar ve insan hakları ihlalleri' dolayısıyla Suudi Arabistan'a silah satışının engellenmesini istiyor.

Ancak geçmişteki üç karar da Başkan Trump tarafından veto edilmişti.



0 Yorum

Yorum Yaz