ABD, Suud rejimine silah satışını askıya alınca Fransa harekete geçti

Biden yönetiminin Suudi Arabistan ile ilişkilerini gözden geçirme kararının ardından, Fransız hükümetinin bu gerginliği kendi lehine kullanmak istediği ileri sürüldü.

ABD, Suud rejimine silah satışını askıya alınca Fransa harekete geçti
14 Mar 2021 18:31:59

Fransız istihbarat bağlantılı internet sitesi "Intelligence Online" ile Challenges internet sitesinin haberlerine göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, mayıs ayında  Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yapacağı ziyarette, her iki ülkeyle ekonomik ilişkiyi canlandırmayı hedefliyor.

Macron'un göreve gelişinden bu yana iki ülke liderleri arasında kısa süren bir resmi ziyaret olmuştu.

ABD silah satışını askıya alınca Fransa harekete geçti

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, Riyad'a silah satışı ile Yemen'deki Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyona desteğini bir süreliğine askıya alma kararının ardından, Macron yönetimi, Körfez ülkelerine silah satmak için harekete geçti.

Fransız yönetimi, ABD'den F-35 savaş uçağı satın almak isteyen BAE'ye Fransız Rafale savaş uçağını satmak için büyük çaba sarf ediyor.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, şubat ayında Abu Dabi'de düzenlenen Uluslararası Savunma Fuarı'na (IDEX) katılarak BAE'yi altıncı kez ziyaret etmiş oldu.

Fransa, su kaynakları, atık yönetimi, inşaat ve nükleer enerji alanında Suudi Arabistan'a özel ilgi gösteriyor.

Haberde ayrıca Fransa'nın, ABD ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkilerin gerginleşmesini fırsat olarak değerlendiren Rusya, bazı Asya ve Almanya gibi Avrupa ülkelerine de işaret edildi.



0 Yorum

Yorum Yaz