• Anasayfa
  • DÜNYA Haberleri
  • ABD'de 19'u çocuk 21 kişinin öldüğü okul katliamın hemen ardından silah lobisi NRA toplantı düzenliyor

ABD'de 19'u çocuk 21 kişinin öldüğü okul katliamın hemen ardından silah lobisi NRA toplantı düzenliyor

ABD'nin Teksas eyaletinde yaşanan okul katliamının hemen ardından NRA silah lobisinin düzenlediği toplantıda Trump, 'daha fazla silahlanma' dedi

ABD'de 19'u çocuk 21 kişinin öldüğü okul katliamın hemen ardından silah lobisi NRA toplantı düzenliyor
28 Mayıs 2022 09:45:45

ABD'de 19'u çocuk 21 kişinin katledildiği okul saldırısının ardından silah lobisi toplandı

ABD, Teksas eyaletinde 21 kişinin hayatını kaybettiği ilkokul saldırısının şokunu yaşarken eleştirilerin hedefindeki silah lobisi aynı eyalette gövde gösterisi yaptı. Etkinlikte konuşan eski ABD Başkanı Donald Trump, saldırılara karşı çözümün daha fazla silahlanma olduğunu söyledi.

Başkan Donald Trump, 26 Nisan 2019'da Indianapolis, Indiana'daki 148. Ulusal Tüfek Birliği (NRA) yıllık toplantısında konuşurken jest yapıyor.

ABD'yi sarsan kanlı ilkokul saldırısı ülkede silah karşıtlarının seslerini yükseltmesine yol açarken ülkenin en büyük silah lobisi Ulusal Silah Birliği (NRA), Teksas'ın Houston kentinde yıllık kongresine dün yapmaya başladı.

Silahlanma yanlılarının gövde gösterisi olan etkinlikte dün eski ABD Başkanı Donald Trump konuştu. Silah kontrolünün artırılmasına karşı çıkan Trump, aksine öğretmenleri silahlandırmanın en iyi çözüm olduğunu savunarak ''Şeytanın varlığı, yasal niteliğe sahip vatandaşları silahlandırmak için en iyi neden'' ifadesini kullandı.

NRA, 21 kişinin öldüğü saldırı sonrasında aynı eyalette 3 gün sürecek yıllık kongresini iptal etmemekle eleştirilerin odağında. Polis, etkinliğin düzenlendiği merkez etrafında düzenlenen protestolara karşı yoğun güvenlik önlemleri aldı. Eleştiriler nedeniyle bazı isimler kongreye katılmaktan vazgeçtiklerini açıkladı.

Başkan Joe Biden ve Kongre’deki Demokratlar, saldırı sonrasında daha katı silah yasaları için çağrılarıda bulundular. Biden, saldırıdan silah lobisini sorumlu tutarak ''18 yaşında bir çocuğun silah dükkanına girip iki saldırı silahı alması tam anlamıyla yanlış bir olay. Ülke olarak şunu sormalıyız: Tanrı aşkına, ne zaman silah lobisine karşı ayağa kalkacağız'' vurgusunda bulunmuştu.

Silahlanmanın çok yaygın olduğu ABD’de çok sayıda silahlı saldırı yaşanmasına rağmen silah lobisi büyük gücünü korumaya devam ediyor.

POLİS GEÇ MÜDAHALE ETTİ

Teksas'ın Uvalde kasabasındaki Robb İlkokulu’nda yaşları 7 ile 11 arasında değişen 19 öğrenci ve 2 öğretmeni öldüren 18 yaşındaki saldırgan Salvador Ramos, okulu kuşatan güvenlik güçleri tarafından vurularak öldürülmüştü. Eleştirilerin hedefindeki polisten, saldırgana zamanında müdahale edilmemesinin “yanlış bir karar” olduğu itirafı geldi.

Teksas Halk Güvenliği Departmanı Direktörü Steven McCraw, düzenlediği basın toplantısında, polisin saldırıdan bir saat sonra okula girmesiyle ilgili eleştirilere yanıt vererek olay yerindeki güvenlik görevlilerinin “çocukların tehlikede olmadığını” düşündüğünü söyledi.
McCraw, yaklaşık bir saat boyunca polislerin saldırgana müdahale etmek yerine özel timlerin gelmesini beklediğini kaydetti.

NRA’nın kendi kendini tanımlayan ''İkinci Değişiklik haklarının kutlanması''ndaki konuşma, yasal olarak satın aldığı AR-15 tarzı uzun bir tüfek kullanan 18 yaşındaki bir silahlı gencin Uvalde'deki Robb İlköğretim Okulu'na ateş açmasından üç gün sonra geldi. Cani, 19 çocuk ve iki yetişkini öldürdü. Katliam, Teksas tarihindeki en kanlı okul saldırısı oldu.

Trump’ın sahneye çıkmasından saatler önce, yüzlerce protestocu, katliam alanına arabayla beş saatten az bir mesafede bulunan Houston’daki George R. Brown Kongre Merkezi'nin önünde toplandı. Kalabalıklar arasında NRA karşıtı pankartlar taşıyan, slogan atan ve vurulan kurbanların fotoğraflarını sergileyen çocuklar ve yetişkinler de yer aldı.

Trump’ın sözleri silahlara odaklanarak başladı, ancak hızla Demokratlara ve Biden yönetimine suç, göçmenlik, ''polisi savunmak'' ve Rusya’nın Ukrayna'daki savaşı da dahil olmak üzere çok çeşitli konularda sık sık saldırıların yer aldığı kampanya benzeri bir konuşmaya dönüştü.

Ayrıca, 2020 cumhurbaşkanlığı seçiminin kendisine karşı ''hileli'' olduğu yönündeki yanlış iddiasını defalarca tekrarladı ve 2024'te başka bir Beyaz Saray teklifi verebileceğini ima etti.

Eski başkanın konuşması, bazı Cumhuriyetçi müstakbel konuşmacıların NRA konferansından çekilmesinin ardından geldi.

Texas’tan Cumhuriyetçi Lt. Vali Dan Patrick Cuma sabahı, NRA'nın kahvaltı etkinliğinde planlanan bir konuşma görüntüsünü ''NRA yetkilileriyle dua ederek değerlendirdikten ve tartıştıktan sonra'' iptal edeceğini duyurdu, ''Önemli olan ailelere odaklanma zamanıdır'' dedi.

Diğer iki Teksas Cumhuriyetçisi, Senatör John Cornyn ve Temsilci Dan Crenshaw, bu haftanın başlarında CNBC’ye Uvalde saldırısından önce konferanstan çekildiklerini duyurdu.

Cornyn sözcüsü Natalie Yezbick Çarşamba günü bir e-postada Cornyn’in ''programında beklenmedik bir değişiklik'' olduğunu ve ''kişisel nedenlerle Cuma günü DC’de olması gerektiğini'' açıkladı. Crenshaw'ın genelkurmay başkanı Justin Discigil, kongre üyesinin etkinliğe katılmak için Ukrayna'nın Kiev kentinden zamanında geri dönemediğini söyledi.

''God Bless the USA'' şarkıcısı Lee Greenwood ve ''American Pie'' şöhretinden Don McLean da dahil olmak üzere çok sayıda müzikal konuk da NRA sözleşmesinin bir parçası olarak düzenlenen bir konserden çekildi.

Ofisinin Perşembe günü yaptığı açıklamada, Cuma öğleden sonra Trump'ın yanında görünmesi planlanan Teksas Valisi Greg Abbott, bunun yerine Uvalde'ye dönüş gezisi gerçekleştirdi.

Kongre merkezinde oynatılan bir video mesajında ​​Abbott, ''böylesine anlamsız bir trajedi yüzünden kalbinin kırıldığını'' ifade etti.

Abbott, ''Çocuklarının kaybı, hiçbir ebeveynin katlanmak zorunda kalmaması gereken bir trajedidir'' dedi. Ayrıca, gelecekteki çekimleri önlemeye çalışmak için yeni silah kısıtlama yasalarının çıkarılmasına karşı genel bir tavır aldığını açıkladı.

Ancak Teksas'tan Senatör Ted Cruz ve Güney Dakota Valisi Kristi Noem de dahil olmak üzere diğer önde gelen Cumhuriyetçiler, öğleden sonra 3 civarında başlayan etkinlikte konuşmalarına devam ettiler.

Cruz, 30 dakikalık açıklamalarda, ABD'deki silah sorunları hakkındaki tartışmaların, ''hoşgörülü bir ideolojiyi göze alabilen zengin ve güçlü, medya figürleri ve ünlüleri içerdiğini söylediği bir grup'' ''kültürümüze egemen olan seçkinler'' tarafından yönlendirildiğini iddia etti. ''Kamuoyu anketleri , Amerikalıların güçlü bir çoğunluğunun en çok tartışılan silah düzenleme tekliflerinden birini desteklediğini defalarca gösterdi.

Cruz, şiddetin suçunun ateşli silahların mevcudiyetinden ziyade kültür başarısızlığında yattığını ileri sürdü.

Cruz, ''Asla silahlarla ilgili olmadı'' dedi.

Cruz, ''Silahlı kötü adamları durduran şey silahlı iyi adamlardır'' dedi. Silah hakları savunucuları tarafından yıllar boyunca tekrarlanan bu argüman, polisin silahlı adamın Uvalde'deki Robb İlkokulu'na girdikten 45 dakika sonraya kadar odaya girmediği öğrenildikten sonra bu hafta incelemeye alındı.

Cruz ayrıca, birden fazla silahlı polis memuru veya askeri gazi tarafından korunan, tek bir giriş noktasına sahip okul binalarını da savundu.

Noem’in konuşması, ABD siyasetinin siyasi sola, medyaya, ''uyandırılmış çetelere'' ve İkinci Değişikliğin ve özgürlüğün düşmanları olarak tanımlanan diğerlerine karşı bir savaş olduğu görüşünü paylaştı.

''Şimdi bırakmanın sırası değil. Şimdi iki katına çıkma zamanı'' dedi. Noem, vali olarak rekorunu kırmak için zaman zaman silah meselesinden uzaklaşan 20 dakikalık konuşmasında. Noem, 2024 başkanlık yarışı için Cumhuriyetçi bir aday olarak görülüyor.

North Carolina Lt. Vali Mark Robinson da forumda konuştu.

Noem, hafta sonu NRA’nın sosyal medyasında paylaşılan bir tanıtım videosunda, merhum aktör ve eski NRA lideri Charlton Heston’dan bir alıntı yaptı: ''Joe Biden, soğuk ölümümden kaldırdığında sana silahımı vereceğim. eller''

Beyaz Saray , Salı gecesi kasvetli bir konuşmada ''silah lobisini'' eleştiren Başkan Joe Biden'ın Pazar günü First Lady Jill Biden ile ''toplumla üzülmek'' için Ulvade'ye gideceğini söyledi.

Çarşamba günü yaptığı açıklamada, NRA ''korkunç ve şeytani suçtan'' etkilenen kurbanlara ve ailelere taziyelerini iletti. Grup, ''okullarımızı güvenli hale getirme taahhüdümüzü iki katına çıkarma sözü vereceğini'' belirtti.



0 Yorum

Yorum Yaz