Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'den af ve ceza indirimi açıklaması

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül af konusunda yaptığı açıklamada "Yaşlı, kadın, hamile vesaire, infazın evde çekilmesi, hafta sonu infaz gibi farklı bir takım uygulamalar, infaza yönelik iyi hallerin de değerlendirildiği, denetimli serbestliğe yönelik öneriler de var. Ama bu konuda takdir de Meclisimizin olur." dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'den af ve ceza indirimi açıklaması
04 Oca 2020 15:13:44

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TV programında açıklamalarda bulundu.

Gül'ün açıklamalarının devamında öne çıkanlar şöyle:

'FETÖ davalarında yargı sulandırılıyor mu' eleştirilerine Bakan Gül'den yanıt

"Milletin beklentisi bu işin sulandırılmaması, eksik yanlış kabul edilemeyecek kararların olduğu, özensiz bazı hususların yaşandığını düşünüyorum. Bunların hiç olmaması lazım. Yargıtayın son mercide karar vermesi gerek. Biz yargıç değiliz. Adil olmak ve görünmemiz gerekiyor. Herkes FETÖ'cü olsun aradan ben sıyrılayım diye bekliyor FETÖ'cüler (...) Yargı kılı kırk yararak masumla suçluyu ayırt etmeli. FETÖ mücadelesinde çuvala herkesi koymak yanlış. Selam vermişti, burs almıştı vs. Tüm bunları FETÖ'cü çuvalına atarsanız zaafiyet ortaya çıkar. Yargı da yeni yargı paketi ile daha adaletli ve hatasız bir süreç işletebilir.

1. Yargı paketi ile beraber bu tür davalarda yargıtay yolu açılıyor. Deliller ile mücadele ve sulandırılmaması Fetö ile mücadelede en önemli nokta.

'Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var'

Bu konuda Cumhur İttifakı ile ilgili önemli adımlar atıldı. Özellikle yürütme konusunda. Ama anayasanın sivil ruhuna yakışır bir şekilde değişiklik yapılmadı. Baştan sona yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. AK Parti önemli adımlar attı bu konuda. Baştan sona toplumun her kesimini karşılayacak bir anaya yapılmadığı sürece bu konu güncelliğini korur.

Anayasa Mahkemesi'nin Wikipedia kararı

Mahkeme bir gerekçeli karar yayımlamadı. Türkiye bir hukuk devleti ve mahkemelerin verdiği kararlar da bağlayıcıdır. Türkiye'yi terörle şiddetle özdeşleştirmeyi kabul edemeyiz. Son yargı paketinde suça konu olan metindeki ilgili kısımın çıkarılması gibi bir düzenleme de yapıldı. Bu platformda zaman zaman bizler de faydalanıyoruz.

Nafaka düzenlemesi

Nafaka düzenlemesi üzerine çalışılması gereken bir konu. Bir kişi boşandıysa artık her konuda ayrı oldukları anlamına gelir. Eğer bir kadının nafaka dışında bir geliri yoksa onun da elinden alınmaması gerekir. Yeni mağduriyet oluşturmamak için bu konuda tüm taraflar dinlendi. Tüm önerileri toparladık. Yeni mağduriyetlerin oluşmaması gerekir.

Kadına yönelik şiddet...

Paradigmayı düzenlemek insanın kendisinde başlıyor. Kanun da değiştirseniz anayasa da değiştirseniz bu konu kişide başlıyor. Kollukla ilgili ne gibi eksiklikler var bu konuda önemli düzenlemeler yapıldı. Tüm bu çalışmalar aile bakanlığının koordinasyonunda yürütülüyor. Eksiklikler belirtildiğinde bizler de adımlar atıyoruz. İşin esası yargı mağdur olduğunda geliyor. İşin temeli kadının şiddete maruz kalmaması. Bu konuda medyaya, kamu kurumlarına büyük görevler düşüyor.

Af ve ceza indirimi

Bildiğiniz gibi hem MHP’den hem de AK Parti’den açıklamalar da oldu. Meclis açıldığında bu konu AK Parti grubu başta olmak üzere, Meclis’in takdirinde olan bir konu. Teknik olarak bu konu gündeme geldiğinde, teknik hususlar nelerdir, bu konuda uygulayıcılar ne diyor? Biz baktık ama Meclis’in takdirinde olacak bir konu. Meclis bu konuda iradeyi ortaya koyarsa, bizim öner itibariyle neler olabilir konusunda çalışmalarımız var. Yaşlı, kadın, hamile vesaire, infazın evde çekilmesi, hafta sonu infaz gibi farklı bir takım uygulamalar, infaza yönelik iyi hallerin de değerlendirildiği, denetimli serbestliğe yönelik öneriler de var. Ama bu konuda takdir de Meclisimizin olur.



0 Yorum

Yorum Yaz