Ağdam’daki barbarlık gün ağarınca ortaya çıktı

Ermenistan’ın 27 yıllık işgalinden sonra önceki gün Azerbaycan’a teslim edilen Ağdam şehrindeki acı tablo, dün gün ışığıyla birlikte ortaya çıktı. Neredeyse tek bir sağlam bina kalmayan şehrin harabe görüntüsü yürek burktu.

Ağdam’daki barbarlık gün ağarınca ortaya çıktı
22 Kas 2020 10:03:27

Rus barış gücü nezaretinde cuma akşamı Azerbaycan’a teslim edilen Ağdam’daki trajik tablo, dün gözler önüne serildi. Ermenilerin, geride tek bir sağlam bina dahi bırakmadan şehri harabe halde devrettiği anlaşıldı. 1992-1994 yılları arasında, ilk Karabağ savaşı patlak vermeden önce 25 bin nüfusa sahip şehrin, adeta atom bombalı saldırıya uğramış gibi görünmesi yürekleri sızlattı. Şehirde bayrak dikilebilecek tek bir sağlam idari bina bulunmadığı için Azerbaycan bayrağı nispeten sağlam kalan Cuma Camisi’ne çekildi.

RUS HEYETİ ERİVAN’DA

Rusya lideri Vladimir Putin’in “Üçlü anlaşma baltalanmak isteniyor, alternatifi tekrar savaş olur” yönündeki uyarısının ardından, dün üst düzey yetkililerden oluşan Rus heyeti, Ermenistan’ın başkenti Erivan’a gitti. Aralarında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve bir dizi bakan yardımcısının yer aldığı karma heyet, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile kapalı kapılar ardında görüştü. Gündem maddelerinden birinin, Karabağ bölgesindeki tarihi Ermeni anıtlarının korunması olacağı bildirildi. Erivan’da temaslarını tamamlayan Rus heyet, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye geçti.

‘BÖLGEDEKİ NİHAİ HEDEFİMİZ BARIŞ’

Görüşme öncesi açıklamalarda bulunan Rusya Savunma Bakanı Şoygu, “Bölgede daha fazla kan akmaması, barışın sağlanması için buraya geldik. Bölgedeki nihai hedefimiz budur. Başkomutan Vladimir Putin, bizi bunun için gönderdi” dedi. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ise, “Stratejik ortalığımızın, askeri ve teknik işbirliğimizin derinleşerek ilerleyeceğini umuyorum” diye konuştu.

‘GÖZLEM MERKEZİ SON AŞAMADA’

Karabağ’da Türkiye’nin alacağı gözlemci rolü hakkında Şoygu’dan yeni açıklamalar da geldi. Rusya lideri Putin’e, Türkiye ile ayrıca varılan gözlem merkezi mutabakatının geldiği aşamayı raporlayan Şoygu, “Rusya ile Türkiye’nin Azerbaycan topraklarında ortaklaşa kuracakları ateşkes gözlem merkezinin konuşlanacağı yer ve üstleneceği görevlere ilişkin mutabakat final aşamasında” dedi. 

Ağdam’daki barbarlık gün ağarınca ortaya çıktı

Ermenistan’ın 1993’te işgal ettiği Ağdam şehrine 27 yıl sonra giren Azerbaycan askerlerinin bayrak diktiği kent camisinde önceki gün ezan okundu. 1989 tarihli fotoğrafta, kent merkezindeki caminin iki minaresi olduğu görülürken, tek minarenin kalması dikkat çekti.



0 Yorum

Yorum Yaz