Alparslan Kuytul Hoca Koronavirüs Tedbirlerini Yorumladı

Alparslan Kuytul Hoca, tefsir dersi sonrasında kendisine yöneltilen soru üzerine yurt genelinde koronavirüs sebebiyle alınan ciddi tedbirleri ve cuma namazı kılanların sayısındaki azalmayı değerlendirdi.

Alparslan Kuytul Hoca Koronavirüs Tedbirlerini Yorumladı
14 Mar 2020 14:38:42

Alparslan Kuytul Hoca, dünyanın en çok konuştuğu ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu onlarca ülkenin ciddi önlemler almasına sebep olan Covid- 19 virüsü hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Elbette Tedbir Alınmalı

Devletin salgın hastalıklara yönelik tedbir almasının en önemli vazifelerinden biri olduğunu belirterek konuşmaya başlayan Alparslan Hoca, "Elbette tedbir alınmalı ama bu tedbir sanki biraz abartıldı gibi geliyor" dedi.

Memlekette Sadece 5 Vaka İçin Bu Kadar Tedbir Normal mi?

Aynı aileden sadece 5 kişide görülen bir durum için ciddi önlem alınmasına anlam veremediğini belirten Alparslan Hoca, " ya gerçekten Türkiye'de on binlerce vaka var söylemiyorlar ya da bu kadar tedbir neyin nesidir ben almış anlamış değilim. Elbette tedbir alınsın ama bu kadar büyük çaplı; okulları hatta üniversiteleri bile tatil edecek kadar tedbirinin gereğini anlamış değilim" dedi.

Koronavirüs Cuma Namazına Engel midir?

Koronavirüs sebebiyle cuma namazı kılınmalı mı kılınmamalı mı ' konusuna da değinen Alparslan Hoca, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın risk grubunda olanların cumaya gelmemesi hakkındaki fetvasını doğru bulduğunu söyleyen Alparslan Hoca şunları ekledi:

"Ama Diyanet'in fetvasın da şöyle bir eksiklik gördüm; 'risk grubunda olmayanlar cumaya gitmelidir' demeliydiler. Bunu söylemediler. Bugün cumaya gittik, İmamefendi, içerisi boş muhterem cemaat içeri doldurun şeklinde anons yaptı. Caminin içi, üst katı boş. Bu kadar abartmaya ne gerek var? Cumaya gidenler cumaya gitmemek için bahane mi arıyorlardı anlamadım. Elbette Diyanet'in kastettiği makul bir şeydi ama eksik söylenince yani risk grubunda olmayanlar cumaya gitmek zorundadır şeklinde söylenmeyince; herhalde zaten bahane arayanlar aradığı bahaneyi buldular. Keşke Diyanet ifadelerini biraz daha özen ile seçseydi. İlk cümleleri gayet güzeldi yani özenle seçilmiş ama eksik. İnşallah tamamlarlar çünkü camiler boşaldı."

Bu İşin Arkasında Farklı Niyetler Olabilir

Amerika Başkanı Donald Trump'ın her yıl gripten ölen vaka sayısının Koronavirüs'den daha fazla açıklamalarını hatırlatan Alparslan Hoca, grip hastalığının da bulaşıcı ve rakamlara göre daha öldürücü olduğunu belirterek: " Bu işin arkasında siyasi bir maksat, sanki bir takım dünya çapında global derin bir güç var. Ya birtakım ilaçları ya da temizlik malzemelerini ya da o maskelerin satışını artırmak istiyor olabilirler. Ya da buna benzer maksat veya başka birtakım siyasi maksatlar mı var zamanla ortaya çıkar" dedi.

Alparslan Hoca'nın soruya verdiği cevaptan öne çıkanlar şöyle;

Bu Normal Değil

Bu iş normal değil. Mesela şu ana kadar tüm dünyada konuşulan bir konu olduğu halde ölen insan sayısı birkaç bin tane 10.000 bile olmadı ama bütün dünya alarm da bu normal değil. Her sene tüm dünyada gripten ölenler bundan onlarca kat daha fazla. Bu bana normal gelmiyor. Sanki büyük bir plan yapılmış gibi, bu o planın bir parçası gibi.

Kişide Hastalık Varsa Karantina Farz olur

Müslümanlar için eğer kendisinde böyle bir hastalık varsa tabii ki Cuma namazına gitmesi haram, karantina ise ona farz olur. Peygamberimiz bir hadiste "Veba olan yere girmeyin, oradaysanız çıkmayın" buyuruyor. Böyle bir durumdaysa karantina farz olur, insan tabii ki ne camiye gitmeli ne de başka bir yere... Evinde oturmalı ya da hastaneye gitmeli. Yapması gerekeni yapmalı.

Cumanın Farziyetini Kaldırmak Bu Kadar Basit Değil

Böyle bir durum yoksa ve çok büyük bir salgın durumunda da değil çok şükür dolayısı ile böyle bir sebeple Cuma namazının farziyeti kalkmaz. Cumanın farziyetini kaldırmak bu kadar basit değil Her zaman böyle hastalıklar var. Bir güç bunu çok abartıyor ya başka birtakım şeyleri örtbas etmek için yani bilemiyorum birtakım sebepler var. Yani cuma namazının farziyetinin düşmesi için daha ciddi bir tehlike olması icap eder böyle bir sebep ile cumanın farziyeti kalkmaz.

Elbette Tedbir Almalıyız

Bazı tedbirlerin alınması gerektiğini ifade eden Alparslan Hoca; elbette tedbir almalıyız, uzmanların belirttiği gibi ellerimizi sıkça yıkamalıyız, dua etmeliyiz. Namazını kılan bir insanın bu virüse yakalanma ihtimali diğer insanlara nispetle daha düşüktür, her gün elini yüzünü yıkıyor, sabunluyor, 3-5 defa abdest alıyor, Allah için abdest alsalardı belki de bu kadar da yayılmayacaktı bu virüs."

HABER VİDEOSU:




0 Yorum

Yorum Yaz