Alparslan Kuytul Hoca'dan 'Siyasal İslam' Yorumu

Alparslan Kuytul Hoca, kendisine yöneltilen soru üzerine Abdullah Gül'ün 'siyasal İslam çöktü' ifadelerini değerlendirdi.

Alparslan Kuytul Hoca'dan 'Siyasal İslam' Yorumu
10 Mar 2020 23:28:36

Alparslan Kuytul Hoca, tefsir dersi sonrasında izleyenlerden gelen çeşitli soruları yanıtladı.

"Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 'siyasal İslam çöktü ama kimse suçu üstüne almak istemiyor' sözünü nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna cevap veren Alparslan Hoca, "siyasal İslam derken eğer kastettiği; laik bir devlette bir parti kurmak suretiyle iktidara gelme ve devleti, hükümeti o şekilde yönetmeyse, evet AK partiyle siyasal İslam çöktü." dedi.

Laik bir devlette İslam'a göre davranmanın mümkün olmadığını belirten Alparslan Hoca, "Aslında çöken; “Laik devletin, yani sistemin bütün çarkının içine girip, o çarkı durdurabileceğini hatta o çarkı tersine çevirebileceğini zannetmektir.”  dedi.

Ancak Gül'ün bu sözleriyle 'İslamın bu çağa hitap etmediği' mesajı veriliyorsa bu kabul edilemez diyen Alparslan Hoca AKP'nin hiçbir zaman İslamcı bir parti olmadığını bunu kendilerini de söylediğini ifade etti.

İslam'ın başarısının tarih ile sabit olduğunun altını çizen Alparslan Hoca'nın soruya verdiği cevap şu şekilde:

Bugünkü başarısızlıklar;

Müslümanlardan, 

Tercih ettikleri metotlardan kaynaklanmaktadır.

O halde suçlanması gereken Müslümanlardır ve tercih ettikleri metotlardır. Yoksa İslam, bu çağa hitap edemez değildir. İslam bütün çağlara hitap eder. 1200 yıl bunu ispat etmiştir. 

İslam fıkhı, İslam'ın hükümleri çağlar boyunca farklı mekanlarda, farklı topluluklara uygulanmış ve hepsinde de güzel sonuçlar elde edilerek, bir medeniyet kurulmuştur. Aradan asırlar geçmiş olmasına rağmen İslam fıkhı; Allah'tan olduğu için, evrensel olduğu için, bütün çağlara ve mekânlara, bütün toplumlara hitap edebilmiştir. Bugüne de hitap eder, yarına da hitap eder. Çünkü yarını da bilen Allah’tır. Allah kitabını gönderirken kıyamete kadar gönderdi. Bütün zamanlara ve bütün insanlara gönderdi. O halde bütün zamanlara ve bütün toplumlara hitap eder. 

Evet. Siyasal İslam çöktü derken neyi kastettiğine bakmak lazım. Çünkü biri doğru diğeri yanlış olan iki ihtimal var.



0 Yorum

Yorum Yaz