"AP raporu Türkiye’yi ciddi şekilde rencide etmiştir"

Brüksel’de bulunan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, UHTD’nin düzenlediği toplantıda basın mensuplarıyla bir araya geldi.

"AP raporu Türkiye’yi ciddi şekilde rencide etmiştir"
13 Tem 2017 17:18:38

Başbakan Yardımcısı AP raporunun Türkiye’yi rencide ettiğini belirterek, “2016 AP raporu Türkiye bakımından hiçbir şekilde kabul edilemez. Hiçbir şekilde makul olmayan bir rapordur. Bu raporu kabul etmediğimizi kategorik olarak reddettiğimizi bir kere daha kendilerine ifade ettik. Türkiye’nin gösterdiği iyi niyetler karşılığında bu raporun AP’de kabul edilmemesi dostluğun gereği olan bir tavır değil. Evet biliyoruz AP’nin kararı siyaseten bağlayıcı değildir ama siyaseten rencide edicidir. Türkiye’ye karşı bu raporun yayınlanması Türkiye’yi ciddi şekilde rencide etmiştir. Onun için bu raporu yok hükmünde kabul ettiğimizi kendileriyle bir kere daha paylaşmış olduk. İllegal göç meselesinin sanılanın aksine büyüyen bir sorun olduğunun da altını çizdik" ifadelerini kullandı.

'AB VİZE SERBESTİSİNDE ADIM ATMAKTAN KAÇINIYOR'

Vize serbestisi konusuna da değinen Kurtulmuş, "Görüş ayrılıklarının olması görüşmelerin devam etmeyeceği anlamına gelmez. AB vize serbestisinde adım atmaktan kaçınıyor" dedi.

Başbakan Yardımcısı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye ile AB arasındaki meseleleri biliyoruz. Ancak Türkiye-AB ilişkileri hiçbir zaman lineer bir çizgide devam etmedi bazen çok iyi oldu bazen çok kötü oldu. Bazen ipler kopma noktasına geldi bazen çok yakın ilişkiler, neredeyse Türkiye AB’nin üyesi olacak noktaya geldi. Türkiye AB ile bu müzakereleri sürdürmekte eşit ortak statüsünden başka hiçbir statüyü kabul etmeyecektir. Ayrıca bu müzakerelerde biz bağımsız egemenliğine sahip olan bir ülke olarak Avrupalı dostlarımızla müzakeremizi yaparız konularımızı en açık şekilde tartışırız. Uzlaştıklarımızı uzlaşırız, uzlaşamadığımız konularda da çözüm bulunabilmesi için müzakereleri sürdürürüz. Karma parlamento komisyonu bilindiği gibi 2 yıldır toplanamıyor. Komisyonun tekrar toplanabilmesi için teklifimizi de bir kere daha yeniledik. Sonuç olarak son derece verimli yapıcı görüşmelerimiz oldu, ümid ederim ki bu görüşmelerin siyasi sonuçları da olumlu olur. Türkiye’nin niyetinin müzakerelerin sürdürülmesi ve bir an evvel fasılların açılması olduğunu ifade etmek isterim.”



0 Yorum

Yorum Yaz