Aşırı Sıcaklarda Sağlığımız İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Uzmanlara göre, aşırı sıcaklarda dikkat edilmesi gereken en önemli 3 kural arasında; korunmasız şekilde güneşin altında kalmamak, bol bol sıvı tüketmek ve vücudu fazla yormamak yer alıyor.

Aşırı Sıcaklarda Sağlığımız İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?
06 Ağu 2018 14:51:11

Sıcaklarda Nem Dengesine Dikkat

Uzmanlara göre aşırı sıcaklarda vücut nem dengesini ter atmasına rağmen koruyamıyor. Özellikle ortamdaki nem oranı yüksekse terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir.
Yaşlıların, bebeklerin ve kronik hastalığı olanların terleyerek vücut ısısını korumaları diğer insanlara göre daha zor. Bu nedenle yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir.


Sıcaklar Çalışan İnsanlarda Bıkkınlığa Yol Açıyor

Güneşin etkisini en çok gösterdiği 10.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalı. Bu saatlerde kapalı bir alanda çalışanların işyerlerinde klimalı ortamları tercih etmelerinde fayda var. Dışarda çalışması gereken vatandaşların ise belirli periyodlarla ara vermesi gerekiyor.

Bu konuda asıl sorumluluk işverenlerde; işverenler aşırı sıcaklarda çalışanların ara verme sürelerinde düzenleme yapmalı. Ağır fiziksel işlerle uğraşan, inşaat sektörü ve taşımacılık sektöründe yer alan işçilerin aşırı sıcaklardan, diğer insanlara göre daha çok etkilenme durumu söz konusu.

Uzmanlara göre bunaltıcı sıcaklardan etkilenen işçilerde, bıkkınlık ve dikkatsizliğe bağlı iş kazalarında artış görülüyor. Bu nedenle ağır işlerde çalışan işçilerin sık periyodlarla ara vermelerinde fayda var. Ayrıca işçilerin hafif pamuklu giysiler giymeleri ve giysilerinde açık renkler kullanmaları gerekiyor.


Toplu Taşıma Kullananlar Dikkat!

Bunaltıcı sıcaklarda toplu taşıma kullanmak durumunda olanlar ise bulaşıcı hastalıklara karşı daha çok dikkat etmeli. Toplu taşıma araçlarında serinletmek amacıyla kullanılan klimalar yeterince temizlenmediği takdirde alerjik reaksiyonlara ve hapşırık krizlerine neden olabiliyor. Bu da mikropların daha çabuk yayılmasına neden olur ve kişilerde zatürreye kadar ciddi rahatsızlıklara yol açar. Uzmanlar mikroplardan zarar görmek istemeyen vatandaşların bağışıklığı kuvvetlendirici gıdalar tüketmesini öneriyor. C vitaminini bol miktarda bulunduran meyvelerin alınmasında fayda var.


Sıcak Havalar Kalp Krizi İhtimalini Artırıyor

Sıcak ve nemli hava sağlıklı kişileri bile zorlarken özellikle kalp hastalarında ciddi sorunlar oluşturabiliyor. Vücut ısısını sabit tutan en önemli mekanizmalardan biri, cildin kan dolaşımı. Bu sistem terlemeyle vücudu serinletmek amacıyla cilde kan pompalamaya çalıştığı için kalbin iş yükünü arttırıyor. Bunun yanı sıra terleme sonucu oluşan sıvı kaybı nedeniyle kanın akışkanlığı azaldığı için kalp daha fazla çalışmak zorunda kalıyor. Bu tablo sağlıklı kişiler tarafından tolere edilebilirken kalp damar hastalarında ise yüksek tansiyon, ritim bozukluğu, daha da önemlisi kalp krizine yol açabiliyor.


Su Kaybını Önlemek İçin Bol Bol Su İçilmeli

İdrar söktürücü özelliği nedeniyle vücutta sıvı kaybını arttırabileceği için kahve ve çay gibi içecekleri tüketmekten kaçının. Şekerli, gazlı ve alkollü içecekleri de özellikle öğlen saatlerinde tüketmemeniz gerekiyor. Bunun nedeni, özellikle dinen kullanımı haram olan alkolün, sıcağın olumsuz etkilerinin hissedilmesini engellemesi ve sıvı kaybını arttırması. Kalp yetersizliğiniz varsa maden suyu gibi sodyum içeriği fazla olan sıvılardan kaçınmalısınız. Çünkü sodyumdan zengin sıvıların fazla içilmesi vücutta sıvı tutulmasını arttırarak kalp yetmezliği bulgularını kötüleştirebiliyor. Ayrıca günde ne kadar sıvı tüketmeniz gerektiğini de doktorunuza mutlaka danışmalısınız.


Günlük Spor Akşam Saatlerinde Yapılmalı

Spora asla ara vermeyin. Ancak güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği 11.00-15.00 saatleri arasında, aşırı terlemeye yol açarak kalbi yoracağı için açık havada spor yapmayın. Sporu akşam saatlerine erteleyin veya serin ve kapalı yerlerde yapmaya özen gösterin. Eğer dışarıda spor yapmanız gerekiyorsa süreyi 90 dakikayla kısıtlamalı, tempoyu yavaş yavaş arttırmalı ve bol sıvı tüketmelisiniz. Suyla beraber tuz kaybı da olacağı için mineral yönünden zengin ve şekersiz sporcu içeceklerini tercih edebilirsiniz.

İlaç Dozlarında Yaza Göre Ayarlama Yapılmalı

Kalp damar hastalığı veya kalp yetmezliği gibi sağlık problemleriniz varsa tatile çıkmadan önce mutlaka doktorunuzla görüşerek ilaç dozlarını ayarlanmasını sağlayın. Özellikle idrar söktürücü ilaçlar kullanan hastaların gerekirse ilaç dozlarının aşırı sıcak havalarda azaltılması gerekiyor. Çünkü idrar söktürücü ilaçlar nedeniyle gelişen aşırı sıvı kaybı tansiyon düşüklüğü ve buna bağlı bayılmalara yol açabiliyor. Ayrıca doktor önerisi olmadan kesilen ilaçlar aşırı tansiyon yükselmesi sonucu kalp kriziyle sonlanabiliyor.

 

Hafif Yiyecekler Tercih Edilmeli

Sıcak havalarda vücut ısısının ayarlanabilmesi için vücut yüzeyine yakın atardamarların iç organlara nazaran daha çok kanlanmaları gerekiyor. Yemek yedikten sonra dolaşımdaki kanın önemli bir miktarı sindirim sistemiyle ilgili organların kanlanması için kullanılıyor. Bu nedenle kan dolaşımının cilde yönlendirilmesi için sindirimi kolay besinler tüketilmesi gerekiyor. Sindirim sistemini yormamak için sık sık ve az miktarda yemek yemeli, yine sıvı kaybını azaltmak için sulu besinleri tercih etmelisiniz. Zeytinyağlı gıdalar, sebzeler ve meyvelerin sindirimini nispeten daha kolay oluyor. Bunun dışında, soğuk olarak hazırlanan ve tüketilen çorbalar da vücut ısının düşürülmesine katkıda bulunabiliyor. Pişirme usulü olarak da haşlama, buğulama ve ızgara yöntemlerini tercih etmelisiniz.



0 Yorum

Yorum Yaz