Avrupa Konseyi ceza istatistik raporu: Rusya'dan sonra en fazla mahkum Türkiye'de

Avrupa Konseyi ceza istatistik raporu: Rusya'dan sonra en fazla mahkum Türkiye'de
07 Nis 2020 14:34:20

Türkiye'nin de üyesi olduğu, insan haklarını savunmaktan sorumlu 47 üyeli Avrupa Konseyi yıllık ceza istatistikleri raporunu yayımladı.

Raporda 2018-2019 yılları arasında Avrupa genelinde 100 bin kişi başına düşen mahkum sayısında neredeyse değişiklik olmadığı belirtiliyor. Cezaevlerinde mahkum sayısının en çok arttığı ülkeler yüzde 13 ile Türkiye, yüzde 11 ile Kıbrıs ve yüzde 9 artış ile Bulgaristan.

Rusya'dan sonra cezaevlerinde en fazla mahkum bulunduran Türkiye aşırı kalabalık koğuşlar ve 65 yaş üzerindeki mahkumlar konusunda başı çekiyor.


Rusya'dan sonra cezaevlerinde en fazla mahkum bulunduran ülke Türkiye

31 Ocak 2019 tarihinde cezaevlerinde en çok mahkum bulunduran ülkelerin başında 563 bin 166 tutuklu ile Rusya ön plana çıkıyor.

Bu ülkeyi 269 bin 806 mahkumla Türkiye takip ediyor.

Daha sonra sırasıyla İngiltere, Polonya, Almanya, İtalya, İspanya ve Ukrayna geliyor.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Temsilcisi Dunja Mijatovic cezaevlerinde doluluk oranına dikkat çekerek hükümetlerin koronavirüs salgınına yönelik önlem alması gerektiği çağrısında bulundu. Bazı cezaevlerinde Covid-19'dan dolayı hayatını kaybeden mahkum ve gardiyanların olduğunu söyleyen Mijatovic hastalara, kadınlara, çocuklara ve yaşlılara öncelik verilmesi gerektiğini kaydetti.


Cezaevlerinin aşırı kalabalık olduğu 10 ülke

Cezaevi idareleri tarafından Avrupa Konseyi'ne sağlanan bilgilere göre Türkiye, aşırı kalabalık hapishaneler bulunduran 10 ülkenin başında geliyor zira her 100 yer için 123 mahkum olduğu ifade ediliyor.

Türkiye'yi bu konuda Belçika, İtalya, Fransa, Macaristan, Romanya, Malta, Yunanistan, Avusturya ve Sırbistan takip ediyor.


En yüksek tutuklama oranı hangi ülkelerde yaşanıyor ?

En yüksek tutuklama oranı konusunda ise Rusya yine başı çekiyor. Liste başını Türkiye, Gürcistan, Litvanya, Azerbaycan ve Çek Cumhuriyeti takip ediyor.


65 yaş üzerindeki mahkumlar en fazla hangi ülkede bulunuyor ?

Raporda Türkiye'nin bu konuda incelemeye alınan üye ülkeler arasında ilk sırada bulunduğunu gösteriyor. Türkiye'de 3 bin 521 mahkumun 65 yaşın üzerinde olduğu belirtiliyor.

Türkiye'yi 2 bin 995 mahkumla İngiltere takip ediyor. Daha sonra sırasıyla Rusya, İtalya, Fransa, Polonya ve İspanya geliyor.


Kadın mahkum oranı yüzde 5

Yapılan araştırmada cezaevlerinde bulunan kadınların oranının yüzde 5 olduğu tespit edildi. Yüzde 14 oranında yabancı kökenli insanların cezaevinde bulunduğu kaydedildi. Avrupa Birliği ülkeleri arasında yabancı kökenli mahkumlar konusunda büyük farklılıklar gözlemleniyor. Doğu Avrupa ülkelerinde cezaevlerinde bulunan yabancı kökenli mahkum oranı yüzde 5'in altında bulunuyor.



0 Yorum

Yorum Yaz