Avrupa'dan Türkiye'ye gönderilen plastik atıklar son 15 yılda 173 kat arttı

Greenpeace Akdeniz’in Eurostat’dan derlediği verilere göre, AB ülkelerinden Türkiye’ye ithal edilen plastik atık oranı son 15 yılda 173 kat arttı.

Avrupa'dan Türkiye'ye gönderilen plastik atıklar son 15 yılda 173 kat arttı
21 Mayıs 2020 12:08:46

Greenpeace Akdeniz Plastik Proje Sorumlusu Nihan Temiz Ataş, Türkiye’nin kendi çöpüyle baş edemezken başka ülkelerden plastik atık ithal ederek daha büyük çevre sorunlarına kapı açacağı uyarısında bulundu.

Plastik atığın geri dönüşümünün zahmetli ve pahalı olduğuna dikkat çeken Ataş, şunları söyledi:

“Ülkeler plastik atıklarını başka ülkelere satmanın daha kolay ve ucuz olduğunu keşfetti. Tam burada Çin devreye girdi. Ancak Çin’in plastiklere yönelik 2018 ithalat yasağı, küresel geri dönüşüm sisteminin zararlı doğasını süpürülen halının altından dünyaya ifşa etti. Çok geçmeden plastik atık ithalatının yeni adresi Türkiye oldu. Türkiye’nin plastik atık ithalatı 2016 yılı başında ayda 4 bin ton iken 2019’da ayda 48 bin 500 tona çıktı. Kontrolsüz plastik atık ithalatı Türkiye’nin kendi geri dönüşüm sisteminde var olan sorunların artmasından başka bir işe yaramayacak. Üstelik koronavirüs salgınında bu plastik atıkların virüsü yayma riski de var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın plastik atık ithalatını yasaklamasını talep ediyoruz.”


Etiketler:   plastik atık


0 Yorum

Yorum Yaz