Baraj Ustası Kunduzlar

Birçok şeyi doğadaki canlılardan öğrenen insanoğlu barajların yapımını da kunduzlardan öğrenmiştir. Gelin herhangi bir mühendislik eğitimi olmadan muhteşem barajlar inşa eden kunduzların hayatına göz atıp bir kez daha suphanallah diyelim.

Baraj Ustası Kunduzlar
19 Haz 2019 17:56:27

Kunduzlar, evlerini akarsuların üzerine kurarlar. Yuvalarını yapmadan önce akarsuyun önünü kesip durgun bir gölet oluştururlar. Ağaçları, kritik bir noktadan ve rüzgâr yönünü dikkate alarak akarsuya düşmesini sağlayacak şekilde kemirirler. Yüzlerce ağacı akarsuda içbükey bir set oluşturacak şekilde yığarlar. Seti, önüne koydukları kazıklarla sağlamlaştırırlar. Sette oluşan çatlakları kapatmak için kil ve yapraklardan yaptıkları su geçirmez ve dayanıklı bir harç kullanırlar.

Baraj gölünün yapımının ardından kemirerek devirdikleri kütüklerin bir kısmını da yuva yapımında kullanırlar. Yuvaların ısı yalıtımı çok yüksektir. İki katlı inşa edilen yuvanın yüksekliği 90 santimetreyi, genişliği 2 metreyi geçer. Alt katta yiyecek deposu üst katta dışarıdan su almayan kuru bir oturma odası bulunur. Kunduzlar yuvaya giriş çıkışları su içinden açtıkları tünelle sağlarlar.



0 Yorum

Yorum Yaz