Bilgisayarda gizli sekme kullanmanın avantajları

İnternet üzerindeki her hareketin sosyal medya ve reklam ağları tarafından izleniyor olduğunu biliyorsanız, bunun için tedbir almak lazım.

Bilgisayarda gizli sekme kullanmanın avantajları
10 Nis 2020 10:54:59

Sanal âlemdeki gezintilerimizin birileri tarafından takip ediliyor olmasının en büyük sebebi, internet kullanım alışkanlıklarını takip etmek ve gerektiğinde kullanmaktır. Öyle ki, internette ne yaptığınızı tespit edebilmek çocukların dahi erişebileceği kadar kolay bir durum. Çünkü kullandığınız tarayıcılar internette gezinirken yaptığınız her şeyi kontrol edip, arşivliyor. Bu da bilgisayarınızı kullanan üçüncü şahısların, geçmişte nerelerde gezdiğinizi görebilmesine imkân tanıyor. Bu durumun önüne geçmek için her internet tarayıcısında bulunan "gizli sekme", "gizli mod" ya da "gizli pencere" diye adlandırılan bir seçeneği kullanmanız gerekir.

Bu alternatifi kullandığınızda, bu sekme üzerinde yaptığınız hiçbir şey takip edilmez ve bu şekilde girdiğiniz siteleri başkalarının görmesi mümkün olmaz. Tabii burada önemli bir detaydan bahsedelim, bu durum sadece bilgisayarınızı kullanan kişiler için geçerli. Gizli sekmeler yine servis sağlayıcılar tarafından izlenmeye devam ediliyor. Yine de gizli sekmeleri kullanmanın size sağlayacağı önemli avantajlar bulunuyor.

Günümüzde artık çoğu tarayıcı uygulamasının masaüstü ve mobil sürümlerinde (Android, iOS ve WindowsPhone) gizli sekme özelliği mevcuttur. Tabii ki her tarayıcıda farklı isimlerle adlandırılabiliyor. Örneğin Google Chrome‘da "Gizli Pencere" olarak adlandırılırken, farklı tarayıcılarda farklı isimlerle görebilirsiniz.

Ortak Kullanıma Açık Bilgisayarlar

Gizli sekme kullanmak, geçmişte hangi sitelerde neler yaptığınızı diğer kullanıcılardan saklayarak gizliliğinizi korumanızı sağlar. Bu şekilde işlemlerinizi gönül rahatlığıyla gerçekleştirebilirsiniz.

Diğer Kullanıcılar Neler Aramış?

Gizli sekme kullanmanız durumunda, başkaları tarafından daha önce aranmış olan kelimeler veya girilen siteleri görmezsiniz. Kendi gizliliğinize önem verdiğiniz kadar, başkalarının da mahremiyetine saygı göstermeniz önemlidir.

Alışveriş Geçmişinizi Gizleyin

İnternet üzerinde alışveriş siteleri de sanal âlemdeki hareketlerinizi takip etmektedirler. Bunun sebebi, o siteleri tekrar ziyaret ettiğinizde ilgilendiğiniz ürünlerle alakalı teklifte bulunmak istemeleridir. Gizli sekme kullanırsanız, alışveriş sitelerine bu şansı vermeyip alışveriş hareketlerinizi gizleyebilirsiniz.

Şifreleriniz Emniyette

Şifrelerimiz hayatımızın büyük bir kısmını kapsıyorlar. Özellikle ortak kullanıma açık bilgisayarlarda kullanıcı adı ve şifre gizliliği büyük önem taşıyor. Gizliliğinizi muhafaza etmek açısından, tarayıcıların gizli sekme özelliğini kullanmak şahsî bilgilerinizin o bilgisayardaki tarayıcı geçmişinde, çerez deposunda veya arama geçmişinde yer almamasını sağlar.

Gizli sekme kullanmanın birçok avantajı bulunuyor. Gizliliğinize önem veriyorsanız, sizlere aktardığımız bu özellikleri tekrar gözden geçirmelisiniz.

Etiketler:   bilgisayar


0 Yorum

Yorum Yaz