Birleşmiş Milletler Yemen'de özerkliği reddetti

Birleşmiş Milletler Yemen'de özerkliği reddetti
30 Nis 2020 16:39:14

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Güney Geçiş Konseyi’nin (GGK) ülkenin güneyinde ilan ettiği özerkliği reddettiğini duyurdu. Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) BMGK'nın bu açıklamasını memnuniyetle karşıladı.

Söz konusu bildiride BMGK’nın Yemen'in birliğine, egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne olan güçlü bağlılığı vurgulandı ve Riyad Anlaşması'nın hızlı bir şekilde uygulanması çağrısında bulunuldu.

Yemen Dışişleri Bakanlığı Suudi Arabistan’ın tutumuna, tüm kardeş ve dost ülkeler tarafından gelen açıklamalara ve geçici başkent Aden’deki durumların GGK’nın son duyurusundan önceki haline dönmesi, Riyad Anlaşması’na ters düşen herhangi bir adımın kaldırılması ve anlaşmanın hızlı bir şekilde uygulanması gerektiğini ifade eden uluslararası örgütlere övgüde bulundu.

Dışişleri Bakanlığı, Yemen Haber Ajansı (SABA) tarafından yayınlanan bildirisinde, “geçiş konseyinin boyun eğmesi, silahlı isyanına son vermesi, anayasaya aykırı olan duyurusunu feshetmesi ve Riyad Anlaşması’nın ve gereksinimlerinin olağan sürecine uygun bir şekilde uygulanmasına geri dönülmesi gerektiğine” vurgu yaptı.

Aynı şekilde Bakanlık “özellikle doğal afetler ve koronavirüs (Covid-19) salgınının yayılmasıyla birlikte şehir içerisinde görülen yeni vakalar yüzünden yaşanılan zor durum ışığında, GGK’nın geçici başkent Aden’deki devlet kurumlarının çalışmalarını aksatabilecek ve bozabilecek her türlü çalışmayı veya uygulamayı derhal durdurmasını” talep etti. Bakanlık “mantıklı bir şekilde hareket edilmesi, GGK’nın pervasız ve kanuna aykırı davranışlarını sürdürmesi durumunda Aden'i bekleyen felaket koşullarının dikkate alınması gerektiğini” vurguladı.

Etiketler:   Yemen özerklik


0 Yorum

Yorum Yaz