BM, Şeyh Cerrah Mahallesi sakinlerine uygulanan tehcir politikasını reddetti

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail makamlarının, işgal altındaki Filistin kentlerinde yaşam mücadelesi veren vatandaşlara yönelik sürdürdüğü tehcir politikasını reddettiğini bir kez daha vurguladı.

BM, Şeyh Cerrah Mahallesi sakinlerine uygulanan tehcir politikasını reddetti
03 Ağu 2021 15:15:08

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail Yüksek Mahkemesi’nin, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesi’nde zorunlu göç tehdidiyle karşı karşıya kalan dört Filistinli ailenin itirazına ilişkin kararını bir kez daha ertelemesi üzerine açıklamalarda bulundu.

Yaptığı basın açıklamasında BM yetkilisi, “Mahkeme kararının bu hafta içinde çıkmasını bekliyoruz. Bizim bu konudaki duruşumuz nettir; uluslararası hukuk yerleşim birimlerini yasa dışı görüyor ve Filistinlilerin evlerinden tahliyesine de izin vermiyor.” dedi. 

Duruşma sonrasında konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan söz konusu ailelerin avukatı Sami İrşad, “İsrail Mahkemesi, tarafların iddialarını dinledi ancak herhangi bir karara varamadı. Her ne kadar yetkililer karar vereceklerini söyleseler de davanın nihai bir karara bağlanması için başka bir oturum daha olacak gibi görünüyor.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan birçok ülke, işgalci İsrail’e, Filistinlilere yönelik tehcir kararlarını yeniden gözden geçirmesi çağrısında bulundu.

Aşırılık yanlısı Yahudi örgütleri, söz konusu mahalle sakinlerini topraklarından uzaklaştırmak ve zorunlu göçe tabi tutmak için sürekli olarak Şeyh Cerrah Mahallesi'ne saldırı çağrılarında bulunuyor. 

Filistinli kaynaklarda, 500’den fazla Kudüslüden oluşan 28 ailenin tehcir tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ifade ediliyor.

Filistinli uzmanlar, Siyonist İsrail'in, Doğu Kudüs'ün Şeyh Cerrah Mahallesi'ndeki bazı evleri yıkma planı ile kentin Yahudileştirilmesi çalışmaları çerçevesinde Filistinlilere yönelik sistematik tehcir politikasını uyguladığına işaret ediyor.

Etiketler:   BM Filistin


0 Yorum

Yorum Yaz