Büyük Jüpiter-Satürn yakınlaşması bu akşam: 800 yıldır ilk kez bu kadar net izlenebilecek

'Büyük Jüpiter-Satürn Kavuşumu' bugün gerçekleşecek ve Güneş Sistemi'nin en büyük iki gezegeni, 800 yıllık aradan sonra ilk kez birbirlerine bu kadar yakın olarak görülecek.

Büyük Jüpiter-Satürn yakınlaşması bu akşam: 800 yıldır ilk kez bu kadar net izlenebilecek
21 Ara 2020 21:19:31

İki gezegen, gün batımından hemen sonra ufuk çizgisinin üzerinde bir "çifte gezegen" veya çok parlak bir yıldız gibi belirecek ve bu buluşma çıplak gözle izlenebilecek.

Gökbilimciler, hava koşullarına bağlı olarak kavuşumun 23 Aralık'a kadar görülebileceğini söylüyor.

Tarihte gezegenlerin bu tür hizalanmaları büyük yangın ve sellerden, Hz. İsa'nın doğumuna ve medeniyetlerin çöküşüne kadar birçok olayın habercisi olarak yorumlandı.

Gezegenlerin Güneş etrafında yollarının kesişmesi çok nadir olmayan bir durum. Ancak Manchester Üniversitesi'nden gökbilimci Prof. Tim O'Brien bugün yaşanacak olayın "çok özel" olduğunu ifade ediyor.

Prof. O'Brien BBC'ye "Gezegen kavuşumları görülmesi gereken muhteşem olaylar. Oldukça sık görülüyor. Fakat gezegenlerin bu kadar yakınlaşmaları çok kayda değer bir olay. Hiçbirimiz 400 yıl sonra burada olmayacağız. O yüzden fırsatı kaçırmamak için gözünüz gökyüzünde olsun" dedi.

TEK BİR GEZEGEN GİBİ PARLAYACAK

LiveScience'ın haberine göre, iki gaz devi gezegenin 20 yılda bir meydana gelen yakınlaşması, bu gece yaşanacak. İki gezegenin kavuşması, üst üste gelmeleri ve tek bir gezegen gibi parlamaları anlamına geliyor.

Jüpiter ve Satürn'ün bu yılki "büyük birleşmede" sıra dışı biçimde yakınlaşacakları; bunun, en son 16 Temmuz 1623 tarihinde yaşandığı ifade edildi.

DÜNYA İÇİN NE ANLAMA GELİYOR

Jupiter ve Satürn’ün birleşmesinin, gezegenimiz Dünya ile bir ilgisi olmadığı ve devasa birleşmenin Dünya’da herhangi bir etki yaratmayacağı açıklandı.

Etiketler:   Satürn jüpiter


0 Yorum

Yorum Yaz