Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'dan F-35 açıklaması

NTV canlı yayınında soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD'den alınacak F-35'ler konusunda açıklama yaptı. Çavuşoğlu, "F-35 hakkında Kongre'de atılan adımlar konusunda Türkiye rahatsız. Trump bize gerekli adımları atacağını söyledi" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'dan F-35 açıklaması
29 Haz 2018 12:34:28

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle: 

"Cumhurbaşkanımız için beklediğimiz bir sonuçtu. Cumhurbaşkanımızın ilk turda seçileceğini biliyorduk. AK Parti olarak beklentinin altında kaldık ama birinci olduk. Muhalefetin seçim sonuçlarını kabul etmesi Türkiye'deki demokrasi için önemli."

"İlk 3 milyar euro 2016 sonucu olarak aktarılacaktı ancak henüz hepsi gelmedi. Son dönemde hızlandırıldı. 2018 yılı sonuna kadar vermeyi taahhüt ettikleri 3 milyar euronun onayı çıktı. Umarım para aktarma hızı bu kez daha hızlı olur."

"Göçü sadece transit ülkelerde durdurmak akılcı değil asıl göçün geldiği ülkelerde durdurulması gerekiyor. Sahara altı ülkelerinden Kuzey Afrika'ya göçmenler geldiği zaman onları durduramazsınız. Ekonomik kalkınma planlarıyla göç durdurulabilir."

ABD İLE İLİŞKİLER

"Biz de ABD ile ilişkilerimiz güçlendirmek isteriz. Şimdi seçim bitti ve Cumhurbaşkanımız görevine devam ediyor. Seçim çalışması bittikten sonra Cumhurbaşkanımız dünyanın her tarafından arayarak tebrik ediyorlar. Tüm ülkeler Türkiye ile ilişkileri güçlendirmek istediğini dile getirdi. ABD ile bölgesel işbirliğimizi de geliştirmek istiyoruz. İran ile nükleer anlaşmadan çekildi ancak AB devam ediyor. ABD'nin aldığı karar yanlış ise biz buna katılmak zorunda değiliz. Kararlar barış ve istikrara yönelikse destekleriz."

"İRAN BİZİM ÖNEMLİ BİR KOMŞUMUZDUR"

"İran'da olumsuz bir gelişme tüm bölgeye yansır. İran'ın istikrarın bozulması hiç kimsenin yararına değildir. İran bizim önemli bir komşumuzdur."

"TRUMP GEREKLİ ADIMLARI ATACAK"

"Siyasi dille değil hukuki dille de konuşmak gerekiyor. F-35 hakkında Kongre'de atılan adımlar konusunda Türkiye rahatsız. Trump bize gerekli adımları atacağını söyledi. Ancak Trump Türkiye'ye önem veriyor ve ilişkileri geliştirmek istiyor."

"S-400'LER NATO'YA KARŞI TEHDİT DEĞİL"

"NATO daha önce bu konuda açıklama yaptı. NATO çok iyi biliyor ki Yunanistan'da S-300'ler var. Biz bunları kendi hava sahamızı korumak için aldık. Dolayısıyla müttefik ülkeleri tehdit etmek için almadık. Kontrolü de bizde olacak. Alacağımız S-400'ler NATO'ya karşı bir tehdit değil."

"ÇOK YÖNLÜ DIŞ POLİTİKA DEVAM EDECEK"

"Girişimci ve insanı politikamız devam edecek. Çok yönlü dış politikamız hızlanarak devam edecek. Latin Amerika'da, Afrika'da mevcudiyetimiz artacak. Önümüzdeki süreçte dostlarımızın sayısını artıracağız, düşmanlarımızın sayısını da azaltacağız."

Etiketler:   f-35


0 Yorum

Yorum Yaz