Dolar, haftanın ilk gününde 8 liranın üzerinde

Merkez Bankası'ndaki beklenmeyen görev değişikliğinin ardından dolar yükselişe geçti

Dolar, haftanın ilk gününde 8 liranın üzerinde
22 Mar 2021 08:16:17

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nda (TCMB) başkan değişimiyle, zor ve yeni kazanılmaya başlanan kredibilitenin yerini soru işaretlerine bırakmasıyla TL dolar karşısında yüzde 10'un üzerinde tarihi bir değer kaybı ile işlem görüyor.

Dün gece illikit piyasada 8.48'e kadar yükselen dolar/TL bu sabah saat 07.25'te 8.0510/8.1000 seviyesinde işlem görüyor. TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı dün illikit piyasada yüzde 16'yı aştıktan sonra bu sabah itibarıyla yüzde 11.5 seviyesinde. Dolar/TL karar öncesi Cuma günü son işlemlerde 7.2185 seviyesindeydi.

TL son 20 yılda tek günde çift haneli değer kaybını iki kez yaşadı. Biri 2018 Ağustos'ta yüzde 15.1 ile gerçekleşirken biri de bugün gerçekleşiyor. Bluebay Asset Management'tan Timothy Ash TL'nin dolar karşısındaki bugünkü çift haneli kaybını "Ağbal'ın görevden alınmasının maliyeti" sözleriyle tanımladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, görevde kaldığı beş aydan kısa sürede 875 baz puan faiz artışına giden Naci Ağbal'ı TCMB başkanlığı görevinden alırken, yerine kendisi gibi yüksek faizi eleştiren Profesör Doktor Şahap Kavcıoğlu'yu atadı. Görevden alma beklentilerin üzerinde 200 baz puanlık faiz artışından sadece 2 gün sonra geldi.

Görev değişikliği Cumartesi sabaha karşı sürpriz şekilde yaşanırken düşük faiz istekliliği ile bilinen Erdoğan böylece Temmuz 2019'dan beri üçüncü kez bir TCMB başkanını görevden de almış oldu.

Ağbal'ın neden görevden alındığına dair resmi bir açıklama yapılmadı.

Etiketler:   Dolar Piyasa


0 Yorum

Yorum Yaz