Dolar karşısında değer kaybında TL ilk sırada

Gelişmekte olan ülkelerin paraları arasında TL, yüzde 4,30'la en çok değer kaybeden para birimi oldu.

Dolar karşısında değer kaybında TL ilk sırada
21 Eyl 2021 11:12:05

Döviz kurlarında ABD Merkez Bankası'nın (FED) Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) ve Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantıları nedeniyle yükseliş hızlandı. Dolar 8.7246 liraya ulaşarak temmuz sonrası zirveyi gördü. Euro ise 10.2212 lirayı gördü. FED'in şahin açıklamalar yapmasının beklendiği toplantı öncesi ABD Dolar Endeksi 93.44'e kadar çıkarak son bir ayın zirvesinde seyretti.

Dolar güç kazanırken, tüm gelişen ülke paraları değer kaybediyor ancak en güçsüz yine TL oldu. Türk Lirası eylül ayında yüzde 4.30 düşüşle dolar karşısında en çok değer kaybeden para birimi olurken, erimenin sürmesinden endişe ediliyor. Gelişen ülke para birimlerinin dolar karşısındaki eylül performansında TL'yi yüzde 3.07 değer kaybı ile Polonya Zlotisi, yüzde 2.95 değer kaybıyla Tayland Bahtı takip ediyor.

Sadece Endonezya rupisi ve Tayvan doları değer kazandı

Sözcü'nün haberine göre gelişen ülkeler arasında sadece Endonezya Rupisi (0.28) ve Tayvan Doları'nın (0.05) eylül ayı başından bugüne dolara karşı değer kazandığı görülüyor. Kur tarafında son dönem yükseliş, piyasalarda daha önce yaşanabileceği fiyatlanan, FED tarafından 120 milyar dolarlık varlık alımlarında olası azaltma sürecine gitme süreci ile TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun 8 Eylül'deki enflasyon hedefi için çekirdek enflasyonun hedeflemede baz alınabileceği yönünde açıklamalarının denk gelmesi ile başlamıştı. Kavcıoğlu, konuşmasında para politikası duruşunun enflasyondaki düşüşü sağlayacak sıkılıkta olduğunu ifade etmişti.



0 Yorum

Yorum Yaz