Dünya'nın Beklediği Kanlı Ay Tutulması Ne Zaman?

21'inci yüzyılın en uzun kanlı ay tutulması cuma akşamı gerçekleşecek. Türkiye'den de izlenebilecek tutulma, tam 1 saat 43 dakika sürecek. Aynı zamanda o gece astronomi şöleni yaşanacak. Mars, Jüpiter ve Satürn, Dünya'ya en yakın seviyede olacak; gökyüzünde çok parlak bir şekilde görülebilecek.

Dünya'nın Beklediği Kanlı Ay Tutulması Ne Zaman?
26 Tem 2018 10:41:24

27 Temmuz Cuma akşamı Dünya, Güneş ile Ay'ın arasına girecek. Ay, Dünya'nın gölgesinde kalacak. Böylece ay tutulması gerçekleşecek. Peki bu tutulmanın diğerlerinden farkı ne? İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Öğretim Üyesi Dr. Sinan Aliş, bu tutulmanın diğerlerinden farkını şu sözlerle anlattı:

"Bu tutulma 21'inci yüzyılın en uzun Ay tutulması olacak. Ay tutulması deyince aslında bizim kastettiğimiz; özellikle Ay'ın tamamen Dünya'nın gölgesinde kaldığı süre. Bu süre 1 saat 43 dakika kadar. Aslında bir Ay tutulmasını oluşturabilecek en uzun süre 1 saat 47 dakika; dolayısıyla bu tutulma neredeyse olabilecek en uzun süreli tutulmalardan biri olacak."

SAAT 22.00'DEN SONRA TÜRKİYE'DE TUTULMA İZLENEBİLECEK

Cuma günü gerçekleşecek olan kanlı Ay tutulması, 21'inci yüzyılın en uzun tutulması, Türkiye'de 22.00'dan sonra gözükecek olan tutulma, yaklaşık 2 saat boyunca gözlemlenebilecek. Dr. Sinan Aliş, "Ay tutulmaları, Dünya'da çok büyük bir alandan görülebiliyor. büyük bir çoğunluğu da görülebilecek. O an da, ayın gökyüzünde olduğu ve havanın karanlık olduğu her yerden gözlemlenebilecek. Tam tutulma da, saat 00.13 sıralarında sona erecek. Tutulmanın tamamı, yani Ay'ın Dünya'nın gölgesinden kurtulması ise saat 01.19 civarında gerçekleşecek. Aslında yarı gölge konisinde, yani Ay'ın Dünya'nın gölgesinden etkilenmeye girdiği an ve çıktığı anı da katarsak; bu, 6 saati aşan bir süre" açıklamasında bulundu.

MARS, JÜPİTER VE SATÜRN DÜNYA'YA EN YAKIN SEVİYEDE OLACAK

Gökyüzü tutkunlarına ise bir müjde var. Dr. Sinan Aliş, "Tabi o gecenin bir önemi daha var. Sadece Ay tutulması yok, aynı zamanda Mars da Dünya'ya en yakın konumda olacak. Dolayısıyla gökyüzünde çok parlak bir şekilde Mars'ı, Jüpiter'i ve Satürn'ü de görebileceğiz. Bu 3 gezegen ve tutulma ile beraber adeta bir astronomi şölenine dönüşecek" dedi. İstanbul Üniversitesi'nde bulunan Gözlemevi'nde gökyüzü meraklıları bu anlara tanıklık edebilecek.

Bu tutulmaya neden kanlı deniyor? Kanlı Ay tutulması, Dünya'nın gölgesinin Ay'ı tamamen karanlıkta bırakması ile tam Ay tutulmasının yaşandığı zaman gerçekleşiyor ve bu sebeple Ay kırmızı görünüyor. Bu nedenle bu tutulmaya, kanlı Ay tutulması deniyor.



0 Yorum

Yorum Yaz