Fed kararı sonrası dolar yükselişte

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) erken faiz indirimi işareti vermesiyle dolar güçlenirken, dolar/TL 8,50'den 8,73'e kadar yükseldi.

Fed kararı sonrası dolar yükselişte
18 Haz 2021 10:20:36

Dolar/TL, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizleri daha erken yükseltebileceğinin ve tahvil alımlarında azaltmaya yönelik ilk işaretleri vermesi ardından yükselişini sürdürdü.

Fed kararı öncesi 8.49-8.54 bandında işlem gören dolar/TL dün 8.65 civarında günü tamamladıktan sonra gece saatlerinde 8.73’e kadar yükseldi.

Bu sabaha da dolar/TL 8,70’in üzerinde başladı.

DOLAR İKİ AYIN ZİRVESİNDE
Bu sabah itibarıyla küresel piyasalarda dolar iki ayın zirvesine yakın seyrediyor. Dolar bu zirveyi TL’ye de destek olan ve yaklaşık bir yıl süren değer kayıplarının ardından görüldü. Yatırımcılar faiz artırımları için 2023’ü öngören Fed’in açıklamalarının başka nasıl yansımalarının olacağını kestirmeye çalışıyorlar.

Dolar endeksi iki aydan uzun sürenin en yüksek seviyesi olan 92.010’u gördü ve yüzde 1.5 ile haftayı Eylül’den bu yana en yüksek kazanımla bitirmeye hazırlanıyor.

MERKEZ FAİZİ SABİT TUTTU
Merkez Bankası (TCMB) ise dün bir haftalık repo faizini beklentilere paralel olarak yüzde 19’da sabit bırakırken, enflasyon raporu tahmin patikasındaki belirgin düşüş sağlanana kadar para politikasındaki mevcut sıkı duruşun kararlılıkla sürdürüleceğini belirtti.

Banka hali hazırda yüzde 17 civarındaki enflasyonun üçüncü çeyrek sonu dördüncü çeyrek başında düşüşe geçeceğini öngörüyor piyasanın enflasyonda düşüş beklentisi ise Kasım Aralık ayları olmaya devam ediyor.

TCMB’nin erken faiz indirimi beklentisinin ortadan kalkması gerektiğine ilişkin açıklamalara rağmen yatırımcılar siyasetin düşük faiz istekliliğini de göz önüne alarak kısa vadede faizlerde indirim olacağı endişesini taşımaya devam ediyorlar. Bu da TL’de değer kaybı olarak zaman zaman fiyatlamalara yansımaya devam ediyor. Ancak TCMB bugüne kadar faiz indirimi yönünde bir adım atmış da değil.

SİNYAL GELMEDİ
Bankacılara göre dünkü PPK’da faiz indirim yönünde bir sinyal yer almadı. Ancak yine de beklentiler TL’de belirgin kayıplar görülmemesi halinde bankanın bir an önce indirime gideceği yönünde. Bu beklenti de siyasilerin düşük faiz istekliliğinden kaynaklanıyor.

İşlemciler faiz indirim beklentilerinin Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında yoğunlaştığını belirtiyorlar. Temmuz ayı için de beklenti yer alsa da dünkü PPK sonrası bu fiyatlama azalmış durumda.



0 Yorum

Yorum Yaz