Haleb'e 7 bin kişilik operasyon

Aralarında Nusra Cephesi'nin de bulunduğu Esad muhalifi gruplar, kuşatma altında tuttukları Halep'e karşı büyük bir operasyon başlattı. Operasyona 7 bin civarında savaşçı katıldığı belirtilirken, çatışmalar dün geceden bu yana Zehra bölgesinde yoğunlaştı.

Haleb'e 7 bin kişilik operasyon
04 Tem 2015 11:18:45

Suriye'nin kuzeyinde faaliyet gösteren 13 muhalif grup, bir araya gelerek Halep'ten Esad güçlerini çıkarmak için ortak operasyon odası oluşturdu. Operasyon dün gece başladı.
 
Aralarında Nusra Cephesi ve Ahrar'ur Şam’ın da bulunduğu gruplar, operasyona Ensar eş Şeria (Şeriat Destekçileri) ismini verdi. Esad güçleri, muhalif noktalara karşı ağır hava bombardımanı başlattı.
 
Nusra Cephesi, Ahraru Şam, Ensar ed Din, el- İslam Mücahit Hareketi, Tevhid ve cihad, El foj el aval, Fevc El halife el Sahabah, el Mead, cundAllah, Liva Sultan Murad, Ensar Hilafe, Ebu Amara, El katibat sahabah isimli muhalif gruplar, Suriye’nin Halep kentinden Esad yönetimine bağlı kuvvetleri çıkarmak için Ensar eş Şeria (Şeriatın yardımcıları ya da Şeriat Destekçileri) operasyonuna başladı. Muhalifler operasyona 7 bin savaşçı ile başladıklarını duyuruyor. Ortak operasyon odası adına açıklama yapan Ebu İbrahim Selame, saldırının amacını Halep’te katledilen Suriyeli sivillerin intikamını almak ve Esad yönetimini Halep'ten tamamen çıkarmak olarak açıkladı.
 
Dün akşam saat 20'de başlayan saldırılarda ilk hedef olarak Esad'ın kontrolünde bulunan askeri mevziler, orta ve uzun menzilli silahlarla ateş altına alındı. Zehra bölgesinde bulunan Topçu Okulu vurulan ilk hedefler arasında. Muhalifler, saldırılar sonucunda rejim tarafında 10 askerin öldürüldüğünü ve 30'dan fazla askerin yaralandığını söyledi. Zehra bölgesi, Esad yönetimine yardıma gelen İranlıların yoğun bulunduğu bölge olarak biliniyor.
 
Saldırı sonrası Esad yönetimine bağlı uçaklar muhalif mevzilere yoğun bombardıman başlattı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bu sabah saatlerinden itibaren muhalif noktaları bombalamaya başladığı bilgisini geçerken, savaş uçaklarına karadan yoğun havan topu atışlarının eşlik ettiğini belirtti. Gözlemevi'ne göre son 12 saatte Halep'te 4'ü sivil 9 kişinin öldüğünü duyurdu. 70 kişi de yaralandı. 
 
Leyramon hattından, Cendul bölgesinden saldıran muhalifler, Hava Ceviyye ve Topçu okulundan başlayarak Sifira-Hanasir hattına kadar Esed güçlerine yönelik saldırıların süreceğini açıkladı.
 
IŞİD, 29 Mayıs’ta Halep'in kuzeyine saldırınca, diğer muhalif grupların önceden yapmayı planladığı bu saldırı ertelenmişti.



0 Yorum

Yorum Yaz