Hızlı Diplomasi Kimin Emri?

Bilmem dikkatinizi çekiyor mu; Rusya- Ukrayna Savaşı’nın ateşkesle durması ve barışla bitirilmesi için Türkiye olağanüstü çaba sarf ediyor.

Hızlı Diplomasi Kimin Emri?
19 Mar 2022 10:32:24

Bilmem dikkatinizi çekiyor mu; Rusya- Ukrayna Savaşı’nın ateşkesle durması ve barışla bitirilmesi için Türkiye olağanüstü çaba sarf ediyor. Savaş başladı başlayalı yapılan açıklamalar, telefonlaşmalar ve tarafların dışişleri bakanlarının Türkiye’de görüşmesi, daha sonra Türkiye’nin dışişleri bakanının savaşan ülkelerin dışişleri bakanlarıyla ayrı ayrı kendi ülkelerinde görüşmesi gerçekleşiyor.

Öyle bir koşturmaca ki insan ister istemez şüpheleniyor. Türkiye bütün bunları kendi isteğiyle mi yapıyor yoksa Türkiye’ye yaptırılıyor mu?

Rusya, yaklaşık bir aydır Ukrayna şehirlerini bombalarla füzelerle vuruyor kırıyor binaları yıkıyor insanları öldürüyor. İşgali tek taraflı başlatan Rusya, istediklerini almayınca duracak gibi görünmüyor. Üç milyondan fazla Ukraynalı ülkesini terk etti, mülteci durumuna düştü. İnsanların evlerinin yıkılması, öldürülmesi, ülkesini terk etmesi; mazlum halka yapılan bir zulümdür bu. Her insan kendi ülkesinde, kendi şehrinde, kendi evinde özgürce yaşamalıdır. Bu tamam. Beşeri gücüne güvenerek maddi çıkarlar için bir ülkenin bir ülkeyi işgal etmesine karşı çıkmak gerekir bu da tamam. İnsanlara zulmedilmesine, yaşlıların, kadınların, çocukların öldürülmesine karşı çıkmak gerekir bu tamam. İnsanın insana yaptığı insanlık dışı her türlü muameleye karşı olmak gerekir bu da tamam. Bütün bunlar insanlık gereğidir, buna kimse itiraz edemez.

Peki…
Irak işgalinde aynı durum hatta daha beteri yaşandı, Suriye işgalinde de öyle. ABD ve Rusya Afganistan, Irak ve Suriye’yi işgal etti geçmişte. Bir grup ‘ayarlanmış’ muhalifin girişimiyle başlayan “Esad’ı devirme” eylemi, sonra Rusya ve ABD’nin Suriye’yi işgal etmesiyle savaşa döndü. Rusya ve ABD’nin işgali yetmemiş gibi Suriye’ye işgalci asker göndermeyen Avrupa ülkesi kalmadı. Onbir yıldır Suriye işgal altında. ABD ve Rusya Suriye şehirlerini vuruyor kırıyor binaları yıkıyor insanları öldürüyor. Sadece Türkiye’de beş milyon Suriyeli mülteci olduğunu Türkiye’yi yönetenler söylüyor. Bir milyon Suriyeli öldürüldü Suriye işgalinde. Öte yandan, yetmiş yıldır İsrail Filistin’i işgal ediyor. İsrail tarafından milyonlarca Filistinli öldürüldüğü için ne kadar Filistinli öldüğünün neredeyse kaydı yok. Bütün bunları neden söylüyoruz?

Rusya-Ukrayna Savaşı başladı başlayalı Türkiye, savaşı durdurmak için adeta hop oturuyor hop kalkıyor. Her iki ülke Türkiye’nin sınır komşusu değil, her iki ülke İslam ülkesi değil. Bu canhıraş çaba neyin nesi? Bilindiği gibi Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanları Türkiye’de bir araya geldi, görüştü. Sonra Türkiye dışişleri bakanı önce Rusya’ya gitti Rusya dışişleri bakanı ile görüştü sonra Ukrayna’ya gitti Ukrayna dışişleri bakanı ile görüştü. Ukrayna dışişleri bakanı ile bombaların altında görüşme gerçekleştirildi. Rusya bombalar diye görüşme yeri ve saati bile önce açıklanmadı. Ülkemizin dışişleri bakanının adeta canı pahasına bu görüşmeyi gerçekleştirmesini ne sağladı? Öyle ya 2011 yılı öncesi “kardeşim Esad” olan Suriye yönetimi ile 2011 yılından sonra bombalar altında görüşmeyi bırakın normal görüşme imkânı varken bile görüşmedi Türkiye yönetimi. Aynı şekilde Irak işgaline asker desteği vermek istedi tezkere geçmedi. Ama Irak’ı bombalayan ABD savaş uçakları Türkiye’den kalktı. Neden Irak işgali öncesi Irak ve ABD yönetimiyle görüşmedi? Filistin yönetimiyle neden görüşmedi? Filistin’e gidip Filistin yönetimiyle görüşüp Filistin’in bağımsızlığının tanınmasını sağlayabilirdi. Hem Filistin hem de İsrail ile görüşüp yetmiş yıllık İsrail işgalini durdurma girişimi gerçekleştirebilirdi ama yapmadı. İslam ülkelerinin işgalini durdurma girişimi yokken -hatta destek bile verirken- Ukrayna işgalini durdurma çabası neyin nesi? Geçtiğimiz günlerde İsrail Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’de ağırlanması sonrası bu işlerin yani Ukrayna işgalini durdurma diplomasisinin hızlanmış olması düşündürücü değil mi? Türkiye, Müslümanların devleti diye biliniyor bu bilgi yanlış mı?
“Biz Yahudiler 20. yüzyılda iki tane devlet kurduk” diyenler mi doğru yoksa!



0 Yorum

Yorum Yaz