Hukuksuzluk Zinciri! BU KADARI DA OLMAZ!

Elazığ Fırat Üniversitesi'nde öğrenim gören gençler, özgürlük simgeli atkılarla bisiklet sürmeleri sebebiyle hukuksuzluk zinciriyle karşı karşıya kaldı. Ayrıntılar şöyle;

Hukuksuzluk Zinciri! BU KADARI DA OLMAZ!
20 Ara 2018 10:19:10

ÖNCE GÖZALTINA ALINDILAR

31.10.2018 tarihinde Fırat Üniversitesi’nde öğrenim gören 14 öğrenci boyunlarında özgürlük simgeli atkıyla üniversitenin "Ünibike" programı kapsamında hizmete açılan bisikletlerini sürmeye başlayınca üniversite güvenlik görevlileri tarafından durduruldular. Güvenlik görevlileri, üniversite polislerini, üniversite polisleri de Elâzığ emniyetini çağırdı. Gelen emniyet mensupları 14 üniversiteliyi atkıyla bisiklet sürmelerinden ötürü gözaltına alıp 6 saat sonra serbest bıraktı.

YURT İDARESİ SORUŞTURMA AÇTI

Gözaltı mağduru 14 öğrencinin mağduriyeti gözaltıyla sınırlı kalmadı. İçlerinden 4 öğrencinin yatılı kaldığı öğrenci yurduna Elazığ Emniyeti tarafından evrak gönderilmesi üzerine yurt tarafından 4 öğrenciye soruşturma açıldı. Soruşturma açılması üzerine ifade veren öğrencilere 10 gün sonra "Yurttan Süresiz Çıkarılma cezası" ile disiplin soruşturması açıldı.

Hakkında soruşturma başlatılan öğrencilerden M. K. maruz kaldığı hukuksuzluklar sebebiyle sorumlu olan memur, müdür ve müdür yardımcısı hakkında tazminat davası açacağını belirtti. 

Yurt yönetimi ise disiplin soruşturmasına gerekçe olarak;

Yurt idare ve işletme yönetmeliği madde 23-2/ f) Milli birlik ve bütünlük duygularını zedeleyici veya bozucu maksatla bayrak veya sembol asmak, kullanmak, marşlar söylemek, açlık grevinde bulunmak, oturma eylemi yapmak, pankart taşımak veya asmak, ideolojik veya politik amaçlı gösteri düzenlemek, demeç vermek" suçlamalarını yöneltti. Öğrenciler ise Furkan Haber'e verdikleri bilgide “Bu madde içerisinde geçen hiçbir kelime bizimle ilgili değildir. Bunları yurt müdürü R. Ç. Bey ile görüştüğümüzde bize hak verdi fakat elinden bir şey gelmediğini söyledi. Söz konusu olay ile ilgili savunmamızı yazılı olarak yurt memurlarına teslim ettik” açıklamalarında bulundular.

ODALARINA OPERASYON YAPILDI

Daha sonra öğrencilerin yurtta olmadığı 29 Kasım 2018 tarihinde gece saat 23.50 - 00.15 arasında yurt güvenlik görevlileri tarafından öğrencilerin odasına operasyon yapar gibi baskın yapıldığı öğrenildi. Baskın sonrası şahsi kitap, dergi, ajanda vb. eşyalara el konuldu.

İFTİRALAR ATILDI

Öğrencilerin odasına baskın yapan güvenlik görevlileri, diğer öğrencilere bisiklet sürerken gözaltına alınanlar hakkında akla sığmayacak ithamlarda bulunarak “Bunlar terör örgütüne yardım ediyorlar, Bunlar FETÖcü, PKKcı, bunların hepsini yurttan kovup temizleyeceğiz” diye türlü ifadeler sarf etti.

Arkadaşlarıyla özgürlük simgeli atkılarla bisiklet sürmelerinden ötürü önce gözaltına alınan sonra meseleyi yurttan atılmaları için işlem başlatılmaya kadar götüren bu keyfi uygulamalar bu kadar da olmaz’ dedirtti.

Gençlerin yurt idaresine verdigi ifade şu şekilde:

"Yukarıda belirtilen tarih ve saatte Fırat Üniversitesi bünyesindeki "Uni-Bike " projesi kapsamında hizmete açılan bisikletleri arkadaşlarım ile sürdük emniyet ekipleri bizi durdurup sorular sorduktan sonra ifademizin alınması için Elazığ Emniyet binasına gittik. ifademizi verdikten sonra oradan ayrıldık. Bahse konu olan atkıdan dolayı "suçu ve suçluyu övme" kapsamına girdiğimiz söylendi Halbuki atkıda suç ve suçlu olan hiçbir şey yok. Bu atkı Türkiye'nin birçok ilinde takılıyor. Fakat her şehrin Emniyeti farklı farklı muamelelerde bulunuyor Emniyet ekipleri de ne yapacaklarını şaşırmış durumda. Bu yapılan muamelelerin hiçbiri kanuni değildir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 6. Madde 2. Fıkra da belirtildiğine göre; "bir suç ile itham edilen herkes suçluluğu yasal olarak sabit oluncaya kadar suçsuz sayılır." Aynı şekilde T.C Anayasası 15. Madde 2. Fıkra; "suçluluğu mahkeme kararı ile saptanıncaya kadar kimse suçlu sayılmaz" diye belirtilmesine rağmen suçluluğu hiçbir şekilde ispat olunmayan Alparslan Kuytul'un suçluymuş gibi lanse edilerek muamelede bulunuluyor. 8 Kasım 2018 de gerçekleşen mahkemede ise Alparslan Kuytul terör suçlamalarından tahliye olmuştur. Bu konu ile ilgili olarak adana İl Emniyeti, MİT, TEM ve KOM tarafından açıklanan raporlarda da hiçbir suçun olmadığı açıkça belirtilmiştir. Ben KYK Müdürlüğünün bahse konu olan kanunlar, raporlar ve mahkeme sonucunu göz önünde bulundurulmasını talep ediyorum. Söz konusu bu olay ile ilgili ifadem bundan ibarettir."

 

Gençlerin yurt idaresine verdigi savunma şu şekilde;

"Yukarıda anlatılan olay organizeli bir şekilde yapılmamıştır daha önce de ifademde anlattığım gibi Fırat Üniversitesi'nde "Uni-Bike" projesi kapsamında hizmete açılan bisikletleri sabah sporu olsun diye sürüyorduk. Bazı sabahlar sağlığımız için yaptığımız bu bisiklet turları hiçbir şekilde eylem amaçlı değildir. Üzerimde hiçbir suç teşkil etmeyen kişisel eşyamla tutuldum. ifademi savcılık değil Elazığ Emniyeti'ndeki polis memurları aldı. Gözaltı durumum yoktu, gözaltına alınmadım. T.C Anayasası 15/2 ve 38. maddede; "suçluluğu hükmen sabit oluncaya kadar kimse suçlu sayılamaz" diye belirtilmiştir. Ayrıca Yurt İdare ve İşletme Müdürlüğü (yönetmeliği) madde 23/2 bendinde belirtildiğine göre atkının üzerinde bulunan Türk bayrağı ve Alparslan Kuytul resmi milli birlik ve bütünlük duygularını zedeliyormuş. Bu ifadeler kesinlikle kabul edilebilir nitelikte değildir. Bu Türkiye Cumhuriyeti'ne ve bayrağına hakarettir. Furkan Vakfı'nın ve Alparslan kuytul'un hiçbir terör örgütü ile bağlantısının olmadığı Adana İl Emniyeti, MİT, TEM ve KOM tarafından açıklanan resmi raporlar ile ispatlanmıştır. Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı'nın isnad etmiş olduğu bu suçlama hukuk çerçevesi içinde değil keyfi uygulamalardan ibarettir. Ayrıca bu kanunsuz tutulma nedeni ile sorumlu olan memur, müdür yardımcısı ve müdür hakkında tazminat davası açacağım. Furkan Vakfı ve Alparslan Kuytul 8 Kasım'da Adana'da yapılan mahkemede terör örgütü suçlamalarından tahliye olduğu bilinmektedir. Adana adliyesi önünde mahkeme gününde Alparslan Kuytul'un sevenlerinin boyunlarında da bu atıklardan olmasına rağmen güvenlik güçleri hiçbir müdahalede bulunmamıştır. Tüm bu bilgilerin, raporların ve kanunların gözü önünde bulundurulmasını talep ediyorum savunma metnim bundan ibarettir."



0 Yorum

Yorum Yaz