İnsan hakları grupları İran’ı protestoculara karşı aşırı güç kullanmakla suçluyor

İnsan hakları örgütleri, İran’ın güneybatısında petrol zengini Huzistan eyaletinde su kesintilerine karşı düzenlenen protestolarda yasadışı bir şekilde aşırı güç kullandığını bildirdi.

İnsan hakları grupları İran’ı protestoculara karşı aşırı güç kullanmakla suçluyor
23 Tem 2021 16:31:59

Uluslararası Af Örgütü (Emnesty), güvenlik güçlerinin Huzistan’daki barışçıl protestoları bastırmak için gerçek mühimmat ve göz yaşartıcı gaz kullandığını açıklayarak, güvenlik güçlerinin en az 8 kişiyi öldürdüğüne dair ellerinde bilgi olduğunu belirtti.

İran medyası ve yetkililer ise, fırsatçılar ve isyancıları protestoculara ve güvenlik güçlerine ateş açmakla suçlayarak, biri polis ve biri protestocu olmak üzere en az 5 kişinin öldüğünü duyurdu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise, İranlı yetkililerin protestoculara karşı aşırı güç kullandığını bildirerek, hükümetin ölümler hakkında şeffaf bir soruşturma yürütmesi çağrısında bulundu.

HRW’de İran araştırmacısı olan Tara Sepehri Far, “İranlı yetkililerin artan ekonomik zorluklar ve kötüleşen yaşam koşullarından bıkmış protestoculara mermilerle yanıt verme konusunda çok rahatsız edici bir sicili var. Hükümet yetkililerinin barışçıl toplanma hakkını güvence altına alması ve güvenlik güçlerinin aşırı güç kullanmasını durdurması gerekiyor” dedi.

Örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Diana Eltahavi ise, “İranlı yetkililerin yasadışı ölümcül güç kullanımına ilişkin korkunç bir sicili var. Huzistan’daki olayların sıklığı, Kasım 2019’un korkunç yankılarını taşıyor” şeklinde konuştu.

HRW, bölgede internet kesintisi raporları olduğunu belirterek, son üç yıl içinde yetkililerin protestolar sırasında sürekli olarak bilgiye erişimi kısıtladığını da kaydetti.



0 Yorum

Yorum Yaz