Irak'taki gösterilerle ilgili İsrail'den ilk yorum

Irak halkı; işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmetlerinin yetersizliği gibi sebeplerden dolayı ülkenin çeşitli bölgelerinde gösteriler düzenliyor. 1 Ekim'de harekete geçen eylemciler, Erbain törenleri nedeniyle ara verdikleri gösterilere 25 Ekim'de tekrar başladı.

Irak'taki gösterilerle ilgili İsrail'den ilk yorum
05 Kas 2019 09:37:47

Başkent Bağdat başta olmak üzere ülkenin orta ve güney kentlerine yayılan eylemlerde, ekim ayının başından bu yana 200'den fazla kişi hayatını kaybetti, 8 bine yakın kişi yaralandı.

Eylemlere katılan halk, hükümetten istedikleri taleplerde haklı olsa da gösterilerin dış güçlerin bölgedeki projelerinin bir uzantısı olup olmadığı hala tartışılıyor. Lübnan'daki benzeri gösterileri de hesaba katarak, olayların arka planında dış güçlerin, başta da ABD, İsrail ve Suudi Arabistan'ın olduğu iddia ediliyor.

Bu iddiaların gölgesinde İsrail Dışişleri ve İstihbarat Bakanı İsrael Katz, Irak'taki gösterilerle ilgili bugün bir açıklama yaptı. Katz'ın ifadeleri, bahsi geçen iddialar hakkında önemli ipuçları barındırıyor.

İşgal rejimi Bakanı, ''Iraklıların daha iyi bir hayat için, İran Devrim Muhafızları'na karşı gösterdiği direnişi sonuna kadar destekliyoruz.'' ifadelerini kullanarak, göstericilerin İran Konsolosluğu gibi yerlere yaptıkları saldırılara arka çıktı.

Katz aynı zamanda, Kasım Süleymani ve Devrim Muhafızları'na da gönderme yaparak, Irak halkına yönelik "sert müdahalelerin" müsebbipleri olduklarını söyleyerek, müdahaleleri kınadıklarını belirtti.

Etiketler:   İsrail Irak


0 Yorum

Yorum Yaz