İran: ABD yaptırımları kaldırır ve nükleer anlaşmaya dönerse biz de olumlu adım atarız

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Irakçi, nükleer anlaşmanın son durumunu değerlendirdi.

İran: ABD yaptırımları kaldırır ve nükleer anlaşmaya dönerse biz de olumlu adım atarız
22 Şub 2021 09:44:47

İran'ın attığı adımlara ve nükleer anlaşmayla ilgili Avrupa ülkelerinin Tahran'ın diplomasiyi tehlikeye attığına dair iddiaları hakkında Irakçi, "Nükleer Anlaşma hala hayattaysa, bunun nedeni İran'ın politikalarıdır. Avrupalılar, BM Güvenlik Konseyi'nde Snapback bağlamında ABD'ye karşı çıkmak dışında nükleeranlaşmayı korumada hiçbir rol oynamamışlardır." dedi.

Irakçi ayrıca, "ABD'nin 23 Şubat'a kadar yaptırımları kaldırma konusunda harekete geçeceği görülmüyor. Dolayısıyla Ek Protokol'ün gönüllü olarak uygulanmasını durduracağız. İran'ın 23 Şubat'taki eyleminin anlaşmadan çekilme anlamına gelmemektedir. UAEA müfettişlerinin İran'ı terk etmeleri gerektiği yorumu da doğru değildir sadece denetimler azaltılacaktır." ifadelerine yer verdi.

P5+1 ülkeleri çerçevesinde İran ile nükleermüzakereler konusunda masaya oturmaya hazır olduğunu ileri süren ABD'nin tutumuna dair Irakçi, "Amerika'nın yaptırımları kaldırmadan nükleer anlaşmaya dönmesi söz konusu olamaz. Bize göre ABD, ancak yaptırımları kaldırdığında tekrar anlaşma üyesi olabilir. ABD yaptırımları kaldırır ve nükleeranlaşmaya dönerse biz de ona göre olumlu adımlar atarız." diye konuştu.

Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan nükleer anlaşma Temmuz 2015'te İran ile ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya arasında imzalanmıştı.

Mayıs 2018'de dönemin ABD Başkanı Donald Trump, anlaşmadan çekildiğini açıklamış ve İran'a yeniden yaptırımlar uygulamaya başlamıştı.



0 Yorum

Yorum Yaz