İran: ABD yaptırımları kaldırırsa müzakere kapılarımız sonuna kadar açılır

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif, ülkesinin Amerika Birleşik Devletleri ile savaş istemediğini belirterek Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın müzakerelerin önünü açmak için Tahran'a uyguladığı ekonomik yaptırımları kaldırması gerektiğini söyledi.

İran: ABD yaptırımları kaldırırsa müzakere kapılarımız sonuna kadar açılır
16 Tem 2019 19:54:32

Zarif, petrol ihracatını düşüren ve ekonomiye zarar veren yaptırımların kaldırılması durumunda kapılarının Trump yönetimiyle diplomasiye sonuna kadar açık olduğunu dile getirdi.

Birleşmiş Milletler'de düzenlenen bir toplantıya katılmak için New York'ta bulunan Zarif, NBC Nightly News'den Lester Holt'a verdiği mülakatta, "Yaptırımlar kaldırıldığı anda müzakere odasının kapısı sonuna kadar açılacaktır. dedi.

Ülkesiyle büyük güçler arasında 2015'te imzalanan nükleer anlaşmadan uzaklaşarak diplomasiyi baltalayan tarafın Washington olduğuna işaret eden Zarif, "Müzakere masasını terk eden ABD oldu ama diledikleri zaman geri dönebilirler." ifadesini kullandı.

"Nükleer silahlarla ilgilenseydik bunu çok önceden yapardık"

Trump, İran'a çok fazla taviz verdiği ve balistik füze programını engellemediği gerekçesiyle mutabakatı, "şimdiye kadarki en kötü anlaşma" olarak nitelendirmiş ve ABD'yi anlaşmadan tek taraflı çekmişti.

Son günlerde Tahran-Washington hattındaki tansiyon yüksek olsa da Trump, bir yandan da ön şartsız İran'la görüşmeye açık olduğunu belirtiyor. Ayrıca Trump, Tahran'ın nükleer silah sahibi olmasının önüne geçmeye kararlı olduğunu da belirtiyor.

İran'ın nükleer programına açıklık getiren Zarif ise, "Nükleer silahlarla ilgilenseydik, bunu çok uzun zaman önce yapabilirdik." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan ABD istihbarat örgütlerinin raporları, İran'ın nükleer silah programını 2003 yılında terk ettiği, ancak geri dönmeye karar vermesi halinde bunun kısa zamanda yeniden canlanabileceği kanısında.

"Trump'ın da İran'la savaş istediğini düşünmüyorum ama çevresi farklı"

İran'ın petrol ticareti üzerindeki baskının artırılmasından bu yana, Basra Körfezi'ndeki petrol tankerleri iki defa saldırıya uğradı. Trump yönetimi İran'ı suçlasa da Tahran, olayda dahli olduğu yönündeki iddiaları reddetti.

İki ülke son olarak İran'ın bir Amerikan insansız hava aracını düşürmesinin ardından karşı karşıya geldi ve tansiyon hızla yükseldi. Dünyanın endişeyle takip ettiği olaya ilişkin Zarif, iki ülkenin savaşın eşiğine geldiğini düşünmediğini söyledi.

İran yönetiminin ABD ile savaşın peşinde olmadığını belirten Zarif, "Ben Başkan Trump'ın da İran'la savaş istediğine inanmıyorum ama Trump'ın etrafındakilerin durumu farklı. Başarılı olacaklarını da sanmıyorum çünkü günün sonunda, sağduyunun hakim olacağını düşünüyorum. İnsanlar İran'ın büyük ve onurlu bir ülke olduğunu ve askeri bir saldırıyı da hafife almayacağımızı biliyorlar." diye konuştu.

"ABD ateşle oynuyor"

İran itidalli davrandığını savunan diyen Zarif, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2015 nükleer anlaşması bize bu hakkı tanısa da sınırı aşmadan önce bir yıl bekledik, itidalli davrandık. Ancak Trump yönetimi, ABD'nin de müzakere ettiği ve imzaladığı anlaşmadan aniden çekildi. Ben ABD'nin ateşle oynadığını düşünüyorum."

İran'ın Washington'ın da kabul edeceği durumu kurtarıcı bir teklifi olup olmadığı yönündeki bir soruya Zarif, "Herhangi bir müzakerede, kazan - kazan durumu bulunması gerektiğini düşünüyorum. Aksi takdirde, bu bir kaybet - kaybet durumuyla sonuçlanabilir." yanıtını verdi.

"Balistik füzeleri de müzakere edebiliriz"

İran Dışişleri Bakanı Zarif, ilk kez ülkesinin balistik füze programının ABD ile yürütülen müzakerelerde masada olabileceğini söyledi.

Ancak İranlı bakan, bu durumun ABD'nin Orta Doğu'daki müttefiklerine (Körfez ülkelerine) silah satmayı bırakması şartıyla mümkün olabileceğine işaret etti.

Zarif, "Amerikan silahları bölgemize giriyor ve bölge patlamaya hazır hale getiriliyor. Bu durumda eğer füzelerimiz hakkında konuşmak istiyorlarsa, önce tüm bu silahları satmayı bırakmaları gerekiyor." şeklinde konuştu.



0 Yorum

Yorum Yaz