İran ve Venezuela dahil 8 ülke BM’deki oy hakkını kaybetti

Birleşmiş Milletler aidatlarını ödemeyen İran ve Venezuela'nın aralarında bulunduğu 8 ülke oy hakkını kaybetti.

İran ve Venezuela dahil 8 ülke BM’deki oy hakkını kaybetti
13 Oca 2022 09:20:06

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Genel Kurul Başkanı Abdulla Shahid’e yazdığı mektupta, Antigua ve Barbuda, Kongo Cumhuriyeti, Gine, Papua Yeni Gine ve Vanuatu’nun da oy haklarını kaybettiğini belirtti.

Askıya alma hemen yürürlüğe girecek.

BM Sözleşmesi, son iki yıldaki katkı payı ödeme miktarına eşit veya daha fazla borcu olan üyelerin oy haklarının geri alınmasını öngörüyor. Sözleşmedeki madde aynı zamanda Genel Kurul’a “ödemenin üye ülkenin kontrolü dışındaki koşullardan kaynaklandığı” karar verme yetkisi de veriyor. Bu durumda ülke oy kullanmaya devam edebiliyor

Genel Kurul, bu maddeye dayanarak borcunu ödeyemeyen ülkeler listesindeki üç Afrika ülkesinin (Komorlar, Sao Tome& Principe ve Somali) oy haklarını elinde tutabileceklerine karar verdi.

Genel sekreterin mektubuna göre, oy haklarını geri kazanmak için gereken asgari ödemeler İran için 18.412.438 dolar, Venezuela için 39.850.761 dolar ve Sudan için 299.044 dolar. Diğer beş ülkenin her birinin oy haklarını geri kazanmak için 75.000 dolardan aşağı bir meblada ödeme yapması yeterli olacak.

Etiketler:   iran


0 Yorum

Yorum Yaz