İşgal güçlerinin Kudüs’teki saldırılarına tepki yağdı

İşgalci İsrail güçlerinin Harem-i Şerif ve Şeyh Cerrah bölgelerinde halka uyguladığı şiddet Türkiye ve dünyada kınandı. İsrail polisi Kudüs’te yaptığı ev baskınlarıyla çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

İşgal güçlerinin Kudüs’teki saldırılarına tepki yağdı
08 Mayıs 2021 15:54:32

İsrail polisinin, dün akşam teravih namazı sırasında Mescid-i Aksa’daki cemaate ses bombaları ve plastik mermiyle saldırması Türkiye’de ve dünyada geniş tepkilere neden oldu. Filistin Kızılayı’ndan alınan bilgilere göre, dün akşam İsrail güçlerinin, Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa ile Eski Şehir bölgesinin Şam Kapısı ve Şeyh el-Cerrah mahallesinde Filistinlilere yönelik saldırılarında 205 Filistinli yaralandı, 88 kişi Kudüs’teki hastanelerde tedavi altına alındı. İsrail polisi olaylar sonrası Doğu Kudüs’ün farklı bölgelerinden 13 Filistinliyi gözaltına aldı. Filistin resmi ajansı WAFA’da yer alan habere göre, Eski Şehir başta olmak üzere Doğu Kudüs’ün farklı bölgelerinde çok sayıda eve baskın düzenledi. İsrail askerlerinin geçen hafta işgal altındaki Batı Şeria’da şehit ettiği 60 yaşındaki Filistinli Rihab Harub’ın cenazesi ise dün gece toprağa verildi.

İsrail polisinin Mescid-i Aksa’da Filistinlilere yönelik saldırılarını doğrudan kınamaktan kaçınan ABD Dışişleri Bakanlığı, “ABD, Harem-i Şerif ve Şeyh Cerrah bölgesi dahil Kudüs’te tarafların karşı karşıya geldiği ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylardan dolayı oldukça endişelidir. Şiddetin hiçbir gerekçesi olamaz, fakat özellikle ramazanın son günlerine girilirken bu şekilde kan dökülmesi rahatsız edicidir” açıklaması yaptı. Avrupa Birliği (AB) de, “Harem-i Şerif’te kışkırtıcı eylemlerden kaçınılması ve statükoya saygı duyulması gerektiğini” bildirdi. İran, Irak, Pakistan, Rusya ve daha pek çok ülkeden yapılan açıklamalarda ise İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa’da ibadet edenlere yönelik saldırısı şiddetle kınandı.

TÜRKİYE’DEN YAYGIN TEPKİ

TBMM Başkanı Şentop: “Mescid-i Aksa’da ibadet eden insanlara, böyle bir saldırının yapılması bir vahşettir” yorumunda bulundu. MHP Genel Başkanı Bahçeli de, “Harem-i Şerif’in statüsünü hedef alan İsrail hükümetini lanetliyorum” açıklamasında bulundu. İstanbul, Eskişehir, Adana ve bazı kentlerde İsrail’i protesto amacıyla eylemler yapıldı. Kültür ve sanat dünyasından isimler de sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla İsrail saldırılarına tepki gösterdi. Şarkıcı Yıldız Tilbe, #MescidiAksa etiketiyle yaptığı paylaşımda, “Allah yardımcınız olsun, görünmez askerleriyle yanınızda olsun.” dedi. Haluk Levent ise “Seninleyiz Filistin!” yazarak, Filistin için 2018’de seslendirdiği Arapça şarkıyı yeniden takipçileriyle paylaştı. Yönetmen Semih Kaplanoğlu, “İsrail’in ilk kıblemiz Mescid-i Aksa’ya ve o sırada içeride ibadet eden Filistinlilere yaptığı saldırı insanlık suçudur” yorumunda bulundu.



0 Yorum

Yorum Yaz