İşgalcilerden bir asker Filistinlilerden çok sayıda sivil yaralandı

Geçtiğimiz hafta, Batı Şeria ve Kudüs'te işgal güçleriyle direnişçiler arasında 45 noktada çatışma vuku buldu. Çıkan çatışmalarda bir İsrail askeri ile onlarca Filistinli yaralandı.

İşgalcilerden bir asker Filistinlilerden çok sayıda sivil yaralandı
21 Kas 2020 16:03:57

Yerleşim birimlerini ve ilhak planını protesto etmek isteyen Filistinliler Cuma günü, Batı Şeria’da İsrail askerlerinin saldırılarına maruz kaldı. Toplamda 7 noktada çatışma yaşanırken işgal güçlerinin göstericilere müdahale edip göz yaşartıcı gaz ve plastik kaplı metal mermi kullanması sonucu çok sayıda sivil vatandaş yaralandı. 

Perşembe günü 5, Çarşamba günü ise 4 ayrı noktada işgal güçleri ile Filistinli gençler arasında gerginlikler yaşandı. Söz konusu çatışmalarda işgal güçleri göz yaşartıcı gaz bombaları kullandı.

İşgal güçleri ile Filistinli gençler arasında Salı günü 8 noktada çatışma yaşandı. Çıkan çatışmalarda 3 Filistinli ve bir İsrail askeri yaralandı.

Filistinli kaynaklar, Pazartesi günü yaşanan gerilimde, işgalci İsrail'in gaz bombalı müdahalesinde 5 Filistinlinin yaralandığına onlarcasının da boğulma tehlikesi geçirdiğine dikkat çekti.

Geçtiğimiz Cumartesi gününde ise iki taraf arasında toplamda 11 ayrı noktada çatışma yaşandı. Söz konusu çatışmalarda 2 Filistinli plastik kaplı metal mermiyle vurularak yaralandı.

Filistin'de 2000 yılında patlak veren Aksa İntifadası'nın (2. İntifada) ardından İsrail yönetimi, 2002'de "güvenlik" gerekçesiyle Batı Şeria ile 1948 yılında işgal edilmiş Filistin toprakları arasına "Ayrım Duvarı" inşasına başlamıştı. Ayrım Duvarı nedeniyle Batı Şeria'daki 3 milyona yakın Filistinli, işgal altındaki Doğu Kudüs'e ve 1948 topraklarına geçemiyor.

Görgü tanıkları, yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri inşasına karşı her hafta cuma günü düzenlenen protestolara Filistinliler tarafından yoğun katılımının olduğunu bildirdi.

Keza İsrail’in akla ziyan baskı ve şiddet politikalarına rağmen Filistin halkının, meşru haklarını savunmakta ısrarcı olacağı, her karış toprağını işgalden kurtarmak için direnişe devam edeceği çok net görülüyor. 



0 Yorum

Yorum Yaz