Işid Petrol'ü Kime Satıyor!

Suriye ve Irak’ta birçok petrol yatağını ele geçiren IŞİD’in siyah altını kimlere sattığı ortaya çıktı. İşte çarpıcı gerçekler.

Işid Petrol'ü Kime Satıyor!
24 Şub 2015 14:29:46

2014’ün Haziran ayında Irak’ın Musul kentine saldıran IŞİD terör örgütü, burayı ele geçirdikten sonra birçok bölgeye de operasyon düzenleyip topraklarını genişletti. Aradan aylar geçmesine rağmen durdurulamayan IŞİD, özellikle petrol kentlerini hedef aldı. Irak’ta Musul ve Beyci, Suriye’de Rakka kentinde faaliyetlerini sürdüren IŞİD, bir anda dünyanın en zengin terör örgütü haline geldi. Günlük geliri 1,5-3 milyon dolar arasında olan IŞİD’in, yer altı kaynaklarını kullanarak ömrünü daha da uzattı. Günlük geliri bu denli yüksek olan örgütün petrolü kimlere sattığı ise merak konusuydu.

ESED'E SATIYOR

Suriye rejimi, Rusya ve İran’ın desteğine rağmen IŞİD’in petrol kuyularını ele geçirmesi sebebiyle istediği güce ulaşmakta zorlanıyor. Alınan haberlere göre İran ve Rusya’nın desteği günü kurtarmaktan başka bir işe yaramıyor. Bölgedeki büyük petrol havuzundan istediği randımanı alamayan Suriye rejimi farklı yollara başvurmak zorunda kalıyor. IŞİD’le mücadele ettiğini iddia eden Suriye yönetiminin, örgütten petrol satın almak için bağlantılar kurduğu ve petrol alımı için anlaşmalar yaptığı bildiriliyor.

IŞİD’LE ESED’İN PETROL ANLAŞMASI

Elde edilen bilgilere göre IŞİD’in petrol ve gaz yönetiminden sorumlu olan ve Ebu Lokman olarak anılan Rakka Valisi örgütle rejim arasındaki koordinasyonu sağlıyor. Kadi bu durumu şöyle açıklıyor;

‘’Edinilen bilgiler gösteriyor ki bölgedeki petrol şirketlerine ve kuyularına el koyan IŞİD çıkarılan petrolü Suriye rejimine satma yoluna başvurdu. Şu an iki taraf arasında bir anlaşma olduğu kesin. Bu anlaşmaya göre rejim güçleri IŞİD’in petrolünün gerekli kaynaklara ulaşması için bölgesel güvenliği sağlayacak, buna karşın IŞİD’de rejim yetkililerinin fabrikalara geçişini ve petrol işletmesinin bir kısmını kontrol etmesini sağlayacak. Bu anlaşma çerçevesinde elde edilen karın taksimi ise %40 IŞİD, %60 Suriye rejimi olarak belirlenmiştir’’

Suriye yönetiminin bu rafinerilerin bakımı için yetkili gönderdiğini, IŞİD’den 55 Suriye Lirasına aldığı mazotu vatandaşa 125 Liraya sattığını belirtti.



0 Yorum

Yorum Yaz