İsrail ile Mısır arasında askeri anlaşma

İsrail ordusunun Mısır ile, Refah bölgesinde Mısır'ın askeri gücünü artıracak bir anlaşmaya vardığı bildirildi.

İsrail ile Mısır arasında askeri anlaşma
09 Kas 2021 22:46:24

İsrail ordusunun Mısır ile, Refah bölgesinde Mısır'ın askeri gücünü artıracak bir anlaşmaya vardığı bildirildi.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, iki ordu arasında geçtiğimiz gün gerçekleştirilen askeri toplantıda, Mısır'ın Refah bölgesindeki askeri varlığını düzenleyen anlaşmada değişikliğe gidildiği kaydedildi.

Bu kapsamda Mısır'ın Refah'taki askeri varlığını güçlendireceği belirtildi.

Mısır'ın bölgedeki askeri varlığını güçlendirmesine, Gazze Şeridi'ne yönelik ablukanın daha sert bir şekilde tatbik edilmesi amacıyla izin verildiği tahmin ediliyor.

Sina Yarımadası, Camp David anlaşması uyarınca askeri açıdan 4 ayrı bölgeye bölünmüş durumda. ‘Gölge CIA’ olarak da anılan ABD’li düşünce kuruluşu Stratfor’un aktardığı haritaya göre, bu bölgeleri şu şekilde tasnif etmek mümkün:

Haritada yer alan A, B, C ve D bölgeleri Camp David anlaşması çerçevesinde Sina Yarımadası’ndaki Mısır ordu güçlerinin konuşlanma şeklini belirliyor.

A Bölgesi: Mısır güvenlik güçleri burada 22 bin askerden oluşan bir mekanize piyade tümeni bulundurabiliyor. Mısır ordusu Yarımada üzerinde sadece bu bölgede askeri uçuş gerçekleştirebiliyor. Ayrıca, askeri olmayan ve silahsız hava araçlarını bu bölgede konuşlandırabiliyor.

B Bölgesi: Mısır bu bölgede polis güçlerine destek olabilecek 4 sınır güvenlik taburu (Yaklaşık 4 bin kişi) bulundurabiliyor. Bu bölgede silahsız, lojistik destek sağlama amaçlı hava araçları iniş-kalkış gerçekleştirebiliyor. Aynı zamanda Mısır bu bölgede silahsız olması şartıyla en fazla 8 hava aracı konuşlandırabiliyor. Bu bölgede konuşlu bulunan sınır güvenlik taburu personelini taşıyan helikopterler dahi silahsız olmak zorunda. Sahil kısmında da hafif silahlı sahil koruma birlikleri faaliyet gösterebiliyor.

C Bölgesi: Uluslararası güçler ve gözlemciler ile birlikte Mısır bu bölgede 3 piyade taburu konuşlandırabiliyor. Buna ek olarak Mısır’ın bölgede bulunan 2 ana askeri üs ve 30 küçük ölçekli askeri merkezde, 1 sahil devriye birimi ve hava biriminin de aralarında bulunduğu birkaç destek birimi konuşlandırmasına izin veriliyor. Mısır bu bölgede sadece silahsız polis helikopteri uçurabiliyor.

D Bölgesi: Bu bölgede ise İsrail güçleri 4 piyade taburu konuşlandırabiliyor. Aynı zamanda uluslararası güçler ve gözlemciler bu bölgede faaliyet yürütebiliyor.

D bölgesi, İsrail’in Sina Yarımadası’nda askeri uçuş yapabildiği tek bölge. İsrail bölgede aynı zamanda askeri gözetleme uçuşları da yapabiliyor. Ayrıca İsrail D bölgesinde askeri olmayan ve silahsız hava araçları da konuşlandırabiliyor.

Etiketler:   israil Mısır


0 Yorum

Yorum Yaz