İşte Başarının 8 Sırrı

Furkan Nesli Dergisi’nin 67. sayısında yer alan “İşte Başarının 8 Sırrı” adlı araştırmayı başarılı olmak isteyenlerin ilgisine sunuyoruz.

İşte Başarının 8 Sırrı
11 Ağu 2018 16:00:00

Furkan Nesli Dergisi’nde yer alan “İşte Başarının 8 Sırrı” adlı yazı;

Bu bölümde, dünya genelinde çeşitli alanlarda yeni ve ilginç fikirlerin yayınlandığı ted.com sitesinden seçtiğimiz içerikleri size sunuyoruz. Bu sayımızda başarı üzerine uzun yıllar araştırma yapmış ve bunları “8, Büyük Olmak İçin“ adlı kitabında toplamış Richard St. John’un konuşmasını sizler için derledik. İyi okumalar.

 

Her şey bir gün uçakta seminer vermeye doğru yola çıkmışken, yedi yıl önce başladı. Yanımdaki koltukta genç bir lise öğrencisi oturuyordu ve gerçekten fakir bir aileden gelmişti. Hayatının bir işe yaramasını istiyordu ve bana gayet basit bir soru sordu: Başarıya yol açan nedir?

 

Kendimi gerçekten kötü hissettim, çünkü ona iyi bir cevap veremedim. Böylece uçaktan indim ve seminere geldim. Bir an için aklıma geldi: başarılı insanlarla dolu bir odanın ortasındayım! Peki, neden başarılı olmalarına ne yardım etti diye sorup, bunu gençlere aktarmıyorum?

1-TUTKU: İşte şimdi size, yedi yıl ve 500 röportaj sonucunda edindiğim tecrübelerle insanı neyin ateşlediğini ve neyin başarıya götürdüğünü anlatacağım.

İlk şey tutku. Ünlü bir tasarımcı olan Freeman Thomas der ki: “Ben tutkum tarafından sürükleniyorum”. Yaptığınızı sevdiğiniz için yapın, para için değil. Sevilerek yapılan işin sürekliliği artacaktır. 26 şehirde hizmet veren büyük bir şirketin yöneticisi diyor ki “Yaptığım işi yapabilmek için üstüne para verirdim.” Ve ilginç olan şey, sevdiğiniz için yapınca, para zaten bir şekilde geliyor.

2-ÇALIŞMA: İkincisi çalışmak! Bir düşünür “Olay çok çalışmak” demişti. Hiçbir şey kolay değil. Önemli olan, işinizi yaparken eğlenmektir.

 

Evet! Çalışırken eğlenin. Bu sizin veriminizi ciddi bir şekilde artıracaktır. Özellikle yaptığınız işin en zor kısımlarını eğlenceli hale getirerek çalışma sürenizi artırın.

3-ODAKLAMA: Odaklanın! Ünlü yönetmen ve film yapımcısı Norman Jewison diyor ki, “Sanırım olay kendini tek bir şeye odaklamakla ilgili.” Hedefinize odaklandığınız zaman karşınıza çıkacak engelleri aşmanın yollarını görmeye başlarsınız. Aksi takdirde karşılaştığınız sorunların çözümlerini bulamazsınız.

Odaklanmak, çok yakınınızda olduğu halde göremediğiniz detayları görmenizi de sağlayacaktır.

4-ZORLAMA: Ve zorlamak! Kendinizi zorlayın! “Fiziksel, zihinsel, yapman gereken şey zorlamak, zorlamak, zorlamak” Çekingenlik ve kendinden şüphe etmeyi zorlayıp geçmelisiniz. Ünlü bir sinema oyuncusu, “Her zaman kendimden şüphe ettim. Yeterince iyi değildim, yeterince akıllı değildim. Başaracağıma inanmıyordum.” demişti. Ama pes etmeden zorlamaya devam ederek başardı.

Öte yandan kendini zorlamak o kadar kolay olmuyor. Bu yüzden sizi zorlayacak fırsatları asla kaçırmayın!

5-FİKİRLER:Fikir sahibi olun! Microsoft’un kurucusu Bill Gates “Bir fikrim var--” diyordu, “ilk mikro-bilgisayar yazılım firmasını kurmak…” Bugün Microsoft, dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden birisidir. Günümüzde birçok kuruluş, yeni fikir sahibi girişimciler tarafından oluşturulmuştur.

Aslında yeni fikirler üretmenizi sağlayan ‘yaratıcılık’ sihirli bir şey değil. Mesele, bazı basit şeyleri görmekten ibaret. Detaylar hakkındaki fikirleriniz sizi başarıya götürebilir.

6-GELİŞTİRMEGeliştirin! Her zaman için yaptığınız işte ‘en iyi’ olmayı hedefleyin. Bunun için şu anki durumunuzu geliştirmeniz gerekecektir.

Özellikle yazılım alanında başarılı bir girişimci olan Alex Garden, “Başarılı olmak için kafanı bir şeye göm ve o işte çok ama çok iyi ol” diyor.

Ortada sihir yok; mesele uygulama, uygulama, uygulama. Üst üste yapılacak uygulamalar, sizi en iyiye yaklaştıracaktır.

7-HİZMET:Hizmet edin! Ünlü bir doktor S. Nuland “Doktor olarak hizmet etmek bir ayrıcalıktı.” diyor. Şimdilerde birçok çocuk bana milyoner olmak istediğini söylüyor. Benimse onlara söylediğim ilk şey şu oluyor: “Başkalarına, değeri olan bir şey sunmalısın, onlara hizmet götürmelisin. Çünkü insanlar bu tür şeylere kıymet veriyorlar.“

8-ISRAR:Israr edin! Eski popüler arama motoru kurucusu Joe Kraus diyor ki, “Israrcılık bizim için başarının bir numaralı sebebi.” Başarısızlığa, baskıya, eleştirilmeye ve reddedilmeye karşı ısrarcı olmalısınız. Bunlar sizin karşınızdaki en büyük engellerdir ve ısrar, bu engelleri aşmanızı sağlayacak en büyük silahınızdır.

Sonuç olarak bu sekiz madde hakkıyla yapıldığı takdirde sizi başarıya götürecektir. Bundan emin olabilirsiniz.

 

* Bu yazı, Richard St. John’un ted.com’da yayınlanan videosundan derlenmiştir.

Etiketler:   püf nokta


0 Yorum

Yorum Yaz