Kefaret Orucu Nedir? Ramazan Ayında Bozulan Orucun Kazası Nasıl Yapılır?

Bozulan bir orucun kazası nasıl yapılır? Kefaret orucu nedir? Oruca dair en çok merak edilen soruların cevabını Furkan Haber olarak veriyoruz.

Kefaret Orucu Nedir? Ramazan Ayında Bozulan Orucun Kazası Nasıl Yapılır?
25 Nis 2021 18:47:01

Kefaret orucu nedir ? Ramazan ayında bozulan bir orucun kazası nasıl yapılır? Oruca dair en çok merak edilen soruların cevabını Furkan Haber olarak veriyoruz.

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte birçok Müslüman'ın aklına takılan sorular gündeme gelmeye devam ediyor. Onlardan bazıları da, bozulan bir orucun kazasının nasıl yapıldığı ve kefaret orucu ile ilgili sorular. Peki, oruç nasıl bozulur, bozulan bir orcun cezası nasıl ödenir?

Oruç nasıl bozulur?

Oruca başlayan bir kişi için asıl olan iftar vaktine kadar yeme, içme ve cinsi münasebeti kesmesidir. Bu şekilde oruç tutan kişinin kendisini oruçlu iken yasaklanan eylemlerden alıkoymasına imsak denir. Eğer kişi bu yasaklardan birisini ihlal ederse orucu bozulmuş olur. Orucun bozuluş şekline göre de bazen kişi için sadece kaza (yani bir gün oruç tutmak) gerekirken bazen de kefaret (61 gün arka arkaya oruç tutmak) gerekir.

kefaret orucu nedir

Kefaret Orucu Nedir? Ramazan Ayında Bozulan Orucun Kazası Nasıl Yapılır? 

Orucu kasten, yani mazereti olmadığı halde bilerek bozmak, Ramazan Ayının hürmetine yapılmış saygısızlıktır ve büyük günahtır.

Hz. Peygamber (s.a.s), orucunu bu şekilde bozanların keffâret ile yükümlü olacaklarını belirtmiştir. (Buhârî, Savm, 30; Hibe 20; Nafakât, 13; Keffârâtü’l-eymân, 2-4; Müslim, Sıyâm, 81)

Oruç keffâreti, iki kamerî ay veya 60 gün ara vermeksizin oruç tutmaktır. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu keffâretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir. (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262)

Hazret-i Ebu Hureyre'nin rivayet ettiği hadis-i şerif şöyledir:

Bir kimse, Peygamber efendimize gelerek, (Helak oldum ya Resulullah) dedi. Peygamber efendimiz, ne olduğunu sordu. O da Ramazan orucunu kasten bozduğunu söyledi. Peygamber efendimiz, bir köle azat etmesini bildirdi. Kölesi olmadığını bildirince, aralıksız iki ay oruç tutmasını emretti. Bunu da yapamayacağını bildirince, fakir doyurmasını bildirdi.



0 Yorum

Yorum Yaz