Koronavirüs Sebebiyle Devlet Bankalarının Verdiği Kredi Hakkında

Koronavirüs Sebebiyle Devlet Bankalarının Verdiği Kredi Hakkında
07 Nis 2020 18:15:14

Hocam, koronavirüs sebebiyle devlet bankalarının verdiği eşit taksitli %0,49 faizli ödemeli krediler var. Bu krediyi kullanmak caiz midir? 

Alparslan Kuytul: Caizdir. Çünkü Türkiye’de enflasyon, şu anda bilemiyorum ama 2019 da %20-30 civarındaydı. Söylediğiniz rakam yaklaşık 0,5 yılda %6 yapar. Bu devletin vatandaşa bir yardımı olmuş oluyor. 2020 de de %6 dan fazla olacağı kesindir. %6 için devletin böyle bir öngörüsü yok, böyle bir hesaplaması da yok, zaten böyle bir tahminde de bulunmuyor. Devlet olarak %10’a dünden razılar. Şu anda 2020 enflasyonunun %10 olması, onlar için büyük bir başarı olarak görülüyor. Yani büyük ihtimalle daha yüksek olacaktır. Açıklanan ne olur bilmiyorum? Ama gerçeğinin daha yüksek olacağı meydandadır. Dolayısıyla da %6 enflasyonun altında kalacaktır. 

İmam Ebu Yusuf’un fetvasına göre; Enflasyonun altında olan faiz sayılmıyor. Hanefi mezhebinde buna göre fetva verilmiştir. Dolayısıyla yıllık %6 faiz, gerçek faiz değildir. Çünkü enflasyon var. Enflasyonunda altında. %6 demek enflasyonun yarısı demektir. Dolayısıyla devlet, iş hayatı durmasın, ekonomi tamamen çökmesin diye halkına yardım olarak bu krediyi veriyor. Enflasyonun üstünde olmayacağı açıkça meydandadır. Evet, daha yıl bitmedi ama görünen köy de kılavuz istemez. Belki yılın sonunda da enflasyon %10 dan aşağı olmayacak belki de %20 olacaktır. Buda belli. Elbette gaybı bilen Allah’tır ama bazı konularda ki bilinen şeyler, onu bilinir gibi kabul etmemizi sağlar. Elbette ki gaybı bilmiyoruz ama ekonomi ilminin temel esasları var, veriler var ve ne olacağı bellidir. Görünen köy kılavuz istemez. Dolayısıyla gerçek enflasyonun %10-15 belki de %20 olacağı bellidir. Onun içinde bu %6’lık faiz, faiz değildir. Hanefi mezhebine göre de bu kredi alınabilir.



0 Yorum

Yorum Yaz